6+1 étkezési tipp, hogy elkerüljük a hasi hízást

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. szeptember 2.

A hasüregben lévő zsír – az úgynevezett zsigeri zsír – egész máshogy viselkedik, mint a bőr alatti zsírszövet. Olyan molekulákat bocsát ki, amelyek szív- és érrendszeri betegségeket, diabéteszt vagy akár daganatokat is okozhatnak. Az alábbi étkezési tippek megfogadásával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a hasi zsír felszaporodását.

A zsigeri zsírok felhalmozódása ellen nincs gyógyszer, viszont egy kis odafigyeléssel, életmódbeli változtatásokkal nagyon gyorsan megszabadulhatunk tőlük – sokkal gyorsabban, mint a bőr alatti zsírtól. – A hasunkra általában könnyebben hízunk, de könnyebben is adjuk le innen a kilókat – mondja dr. Tóth Tamás obezitológus. – A viszcelláris zsíroknak ugyanis aktívabb a keringésük, jobban reagálnak a hormonális változásokra, és a zsírbontó enzimek is jobban hatnak rájuk. Főleg a könnyű, aerob mozgások csökkentik a mennyiségüket, mint például a futás, az úszás vagy a biciklizés. A táplálkozás is kulcsfontosságú: kerülni kell a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat és a túl sok zsírt, és jelentősen megnövelni a rostbevitelt. A rostok hatására ugyanis egyenletesen szívódnak fel a tápanyagok, így nem raktározzuk el őket zsírok formájában. Emellett fontos, hogy eleget aludjunk, és csökkentsük a stresszt.

 

1) Csökkentsük a telített zsírok bevitelét!

Kerüljük a magas zsírtartalmú húsokat, mint a vörös húsok. Hetente egyszer ehetünk húst, de lehetőleg sovány, fehér húsokat válasszunk, és minél kevesebb zsiradék felhasználásával készítsük el őket – párolással, főzéssel.

 

2) Fogyasszunk kevesebb tejterméket!

Főleg a sajtokkal bánjunk csínján, magas zsírtartalmuk miatt.

 

3) Kerüljük a cukrot!

Ha sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, felhalmozódva zsírrá alakul és raktározódik, ezért a legminimálisabb mennyiséget fogyasszuk csak belőle.

 

4) Együnk sok rostot!

A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben található rostok szó szerint „kipucolják” a beleinket, ezáltal segítenek kiüríteni a zsigeri zsírok által termelt káros anyagokat.

 

5) Iktassuk ki a finomított szénhidrátokat!

Felejtsük el a fehér lisztből, fehér cukorból készült ételeket. Ezek nagyon gyorsan felszívódnak, ezért a szervezetünknek nincs ideje felhasználni a bevitt energiát, ami így zsírpárnák formájában elraktározódik. Helyettük válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket.

 

6) Igyunk méregtelenítő teákat!

A csalántea és a különböző salaktalanító teakeverékek tisztítják a vért, és segítenek kiüríteni a zsigeri zsírok által termelt káros anyagokat.

 

+1) Figyeljünk a folyadékbevitelre!

Igyunk meg naponta legalább másfél-két liter tiszta vizet – ez is segíti a méregtelenítést.

 

Borítókép: Thinkstock