5 tévhit a mosásról, aminek még a gyakorlott háziasszonyok is bedőlnek

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. szeptember 9.

A mosás a napi rutin része, amihez mindenki ért, és mindenki szívesen ad tippeket is a témában. Azonban ezek a tippek gyakran nem valós tapasztalatokon alapulnak, így előfordulhat, hogy éppen ellenkező hatást fejtenek ki, mint amit szeretnénk.

1) A mély foltokon csak a 60 °C-os mosás segíthet

A mindennapok rengetek foltot rejtenek, legyen szó kilöttyent kávéról vagy szétfröccsent gyümölcsléről, nem beszélve a nadrágunkba beletört fűről vagy a durva sárfoltokról. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket a foltokat kizárólag nagy hőfokon moshatjuk ki a ruhánkból, ami viszont a legtöbb anyagnak nem javallott. Van azonban hatékony, de kíméletesebb megoldás is, egyes folteltávolító gélek vagy porok már 30 °C-on is hatnak és egy mosással kiszedik a foltokat.

 

2) A mosógépben minden baktérium elpusztul

Különösen a járványügyi helyzetben értékelődött fel, hogy a ruháinkat is megfelelően fertőtlenítsük és magas hőfokon megöljük a vírust, de ugyanolyan fontos, hogy a baktériumok se maradjanak meg a ruhánk anyagában. Ehhez pedig sajnos a mosógéppel mosás önmagában nem elég. Speciális mosószerre van szükségünk, amely 30 és 40 °C-on is megbirkózik a baktériumok 99,9%-ával.

 

3) Ha szőnyegtisztítás, akkor csakis porszívó!

A porszívózás a mindennapi takarítás része és egy-egy alaposan kiporszívózott szőnyeg láttán azt gondolnánk, hogy egészen tisztává varázsoltuk az otthonunkat. Ám sajnos a porszívó sem hoz ki minden koszt a szőnyegből. Érdemes bizonyos időközönként olyan mélytisztító hatású termékeket használni, amelyek igazán az anyag mélyére hatolnak és így akár háromszor több koszt és állatszőrt is kiszednek a szőnyegünkből, mint a porszívó.

 

4) Csak akkor mossuk a ruhát, ha muszáj, különben elkopik!

Sokan inkább két vagy akár több alkalommal is felvesznek egy-egy ruhadarabot, hogy a túl gyakori mosással ne rongálják kedvenc öltözéküket. Félnek attól, hogy kinyúlnak vagy kikopik a színük, ha túl sokat keringetik őket a mosógépben. Talán régen ez így is volt, azonban mostanra már kifejlesztettek olyan speciális mosószereket, amelyek kimondottan arra alkalmasak, hogy ruháink eredeti színét és formáját védjék.

 

5) A mosógépet tisztán tartja a mosás

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a mosógép tisztítja a ruhákat, akkor maga a gép is biztosan folyamatosan tisztul minden mosással. A dob belső része valóban mosásról-mosásra tiszta marad, azonban a mosógépnek azon részei, amelyeket nem látunk, halmozottan tudnak szennyeződni. Sokan nem is gondolnák, de egy év alatt fél kiló kosz is felhalmozódhat a mosógépben, ha nem teszünk ellene. Megfelelő termékkel azonban megakadályozhatjuk a kosz és mosószer-adalékok lerakódását, nem beszélve a kellemetlen szagok eltüntetéséről.

 

Ha még többet szeretne megtudni a mosásról, olvasson tovább a tokeletesmosas.hu oldalon!

Forrás: Tökéletes Mosás