A zsibbadással az idegeink jeleznek!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 8.

Egyre sűrűbben jelentkeznek a karomban furcsa zsibbadások. Ilyenkor úgy érzem, az erő is kimegy belőle, csak lassanként tér vissza bele az élet. Mi lehet ez? Esetleg egy rossz mozdulat, vagy éppen hosszabb mozdulatlanság váltja ki? F. Ádám, e-mail

Dr. Moravcsik Bence Balázs

ortopéd szakorvos

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakorvosa. Kiemelt szakterülete a gerincfájdalmak műtét nélküli csillapítása, a lúdtalp, a bütyök, a bokasüllyedés, az alsó végtagok sérülései, valamint a csípőízületi kopás kezelése.

www.bmm.hu

A zsibbadásnak számtalan oka lehet. Indokolhatja kéztőalagút-szindróma, porckorongsérv, idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség (például neuropáthia, amely esetében az ideg működésében az ideg anyagcserezavara áll fenn), fertőzés (például övsömör, herpesz), bakteriális fertőzés (pl. Lyme-kór), gyógyszer mellékhatása, vitaminhiány, súlyosabb neurológiai panasz, keringészavar, daganatos megbetegedés, sclerosis multiplex vagy Parkinson-kór is.

Alapszabály, hogy ha a zsibbadás sokáig tart, vagy olyan helyen jelentkezik, mint az arc, a felső végtagok, vagy váratlanul jelentkezik, esetleg más tünettel, például gyengeséggel, izomtónus-vesztéssel jár, azonnal forduljunk orvoshoz!

Porckorongsérv esetében több tünet is megjelenhet a zsibbadás mellett: fájdalom, izomerő elgyengülése a kézujjakban, a végtagokban, súlyosabb esetben pedig, ha az idegek is károsodnak, bénulás, illetve széklet- és vizelettartási probléma léphet fel. Ebben az esetben már csak a műtét segíthet. Ha még nem ennyire előrehaladott a porckorongok kopása, mozgásterápia, gyógytorna, gerincstabilizáló tréning, illetve manuálterápia lehet a megoldás, kiegészítésként pedig fizikoterápiát szoktam javasolni.

A kézbetegségek közül az egyik leggyakoribb az alagútszindróma, ami bárhol kialakulhat, ahol idegek futnak a szervezetben. A tünetek kezdetben éjszaka, tipikusan hajnali három óra felé jelentkeznek, zsibbad a kezünk, mintha elfeküdtük volna. Később azonban már egésznapossá válhatnak a panaszok, súlyos esetben nehezen visszafordítható a folyamat.

Azt, hogy a panaszok hátterében mi áll, perifériás idegvezetési sebességméréssel lehet diagnosztizálni (ENG- és EMG-vizsgálat), illetve MR-rel vagy CT-vel. Ezek részletgazdagon képesek megmutatni az esetleges rendellenességeket. Ha a kiváltó ok már ismert, akkor lehet megtalálni a megfelelő gyógymódot. Az ortopéd szakorvos szerint a zsibbadás az érzőidegek vészjelzése, így semmiképp se vegyünk félvállról ezt a panaszt!

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!