Egyre romló fogak – reflux is okozhatja!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 8.

Tizenegy éves fiamnak egyre sokasodnak a fogtömései. A fogorvos szerint valószínűleg reflux okozza a fogak romlását. Én azt hittem, refluxbetegségük csak a kisbabáknak van, esetleg idős embereknek. Tényleg lehet, hogy ez okozza az aggasztó problémát? L. Marianna, e-mail

Dr. Hidvégi Edit

gasztroenterológus

A Budai Allergiaközpont orvosa. Kiemelt szakterülete az allergiás betegségek, asztma, reflux betegség, étel-allergia diagnosztizálása és kezelése, köhögéses panaszok, kruppos tünetek, táplálék-allergia, emésztőrendszeri problémák gyógyítása.

www.allergiakozpont.hu

Bizony, lehetséges. A fogak romlását nem csak az elnagyolt fogmosás vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. Étkezéskor az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja. Egyes embereknél azonban visszafelé is lejátszódik ez a folyamat: a gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbél felé jut a gyomortartalom, hanem – ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése – vissza is folyhat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ezt a jelenséget nevezzük refluxnak.

A reflux során a visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. Rekedtség, visszatérő torokfájás is jelentkezhet.
A reflux kezelése azért is fontos, mert ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása. A kezeletlen betegség emellett kiválthat köhögést, sípoló légzést, orrfolyást, arcüreggyulladást, mellkasi fájdalmat is. A nyelőcső nyálkahártya-felmaródása miatt vérzés léphet fel, később gyomorszájszűkület alakulhat ki.

Refluxot bármi előidézhet, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ilyen az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek. A gasztroenterológiai vizsgálatot követően, amennyiben bebizonyosodik, hogy a panaszokat reflux okozza, nagyobb gyermekeknél gyomorsavcsökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetők a panaszok. Emellett hasznos lehet az ágy fejvégi részének megemelése, naponta több, kisebb étkezés bevezetése, a panaszokat okozó ételek és italok – savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé – kerülése és a rendszeres testmozgás. Segíthet a panaszokat megelőzni, ha a ruházat derékban nem túl szoros.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!