Hol késik a kisbaba?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 6.

Már több mint két éve szeretnénk kisbabát, eddig sikertelenül. Kezdek aggódni, mivel 32 éves vagyok, és még soha nem voltam terhes. Lehet, hogy velem van baj? Félek, hogy a világ legtermészetesebb folyamata helyett kivizsgálások sora vár rám. M. Flóra, e-mail

Dr. Hernádi Balázs

nőgyógyász

A Nőgyógyászati Központ orvosa. Kiemelt szakterülete a meddőségi vizsgálatok, a nőgyógyászati endoszkópos műtétek (LSC, HSC) és a nőgyógyászati onkológia.

www.nogyogyaszatikozpont.hu

A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához valóban elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. A vizsgálatok sora általában vérvétellel kezdődik, ahol a szükséges hormonok szintjét is ellenőrzik. A labor során az ösztrogén, a progeszteron, az LH, FSH, tesztoszteron, prolaktin, valamint az AMH szintet is vizsgálják. Ezekből kiszűrhető az esetleges progeszteronhiány, a túl magas prolaktinszint, valamint a (korai) menopauza is. Ezeken kívül érdemes meghatározni a TSH, T3, T4 szintjét is, mely a pajzsmirigy működéséről ad képet. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara ugyanis könnyen vezethet meddőséghez vagy sorozatos vetéléshez is.

A laborvizsgálatok során terheléses vércukorteszt is indokolt lehet, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség a teherbeesés útjában állhatnak. Az ultrahangkészülék szintén fontos eszköze a kivizsgálásnak. Segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet a peteérést, valamint azt, hogy a beteg szenved-e PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma), illetve vannak-e különböző cisztákra, miómára, és egyéb elváltozásokra utaló jelek.

A meddőség nem csak hormonális eltolódás vagy betegségek következtében alakulhat ki. Az anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását, még abban az esetben is, ha a kismama előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek hátterének feltárására szolgáló vizsgálat a méh- és a hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése. A meddőségi kivizsgálás fontos részét képezi a HPV- és a rákszűrés, valamint a kenetvétel, mellyel kiszűrhetők az esetleges kezelendő fertőzések.

Mindezeken felül további vizsgálatokra is szükség lehet, úgymint a véralvadási faktorok ellenőrzése, immunológiai, genetikai, pszichológiai vizsgálatok és a férfi andrológiai vizsgálata.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!