Gyógyulás pajzsmirigyműtét után

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 15.

Az elmúlt két év során nagyon lefogytam, ideges, ingerlékeny vagyok és mindig halálosan fáradt, levert. Így jutottam el egy pajzsmirigy-kivizsgálásig, ahol felkészített az orvos: lehet, hogy műtétre lesz szükség. Szeretném tudni, milyen esélyeim vannak, jobban járnék-e, ha sikerülne elkerülni a műtétet? L. Laura, e-mail

Dr. Békési Gábor PhD

pajzsmirigy-specialista

A Budai Endokrinközpont orvosa. Kiemelt szakterülete a pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés, valamint a ritka endokrin kórképek.

www.endokrinkozpont.hu

Bizonyos pajzsmirigy-rendellenességek esetében az orvosok valóban a műtéti beavatkozás mellett dönthetnek, főleg akkor, ha a gyógyszeres kezelés nem használ. Jellemzően a következő esetekben jöhet szóba a beavatkozás:

  • pajzsmirigy-túlműködés
  • strúma
  • hideg göb
  • meleg göb
  • autonóm adenoma
  • cisztás elváltozás
  • pajzsmirigyrák

Bár a műtét rejt magában némi kockázatot, a csonkolás vagy a szerv teljes eltávolítása sok esetben megóvja a beteget a probléma kiújulásától, és jelentősen javítható vele az életminőség. A pajzsmirigy igen fontos szervünk, ám az általa termelt hormonok mesterséges úton is bevihetők, gyógyszerek formájában.

A műtét lefolyását igen sok, egyéni tényező is befolyásolja. Ilyen például a beteg súlya, mely bizony jelentősen növelheti a műtétre fordított időt. Természetesen az sem mindegy, hogy a sebész pontosan milyen típusú betegséggel áll szemben, de általánosan nagyjából 2 órás beavatkozással lehet számolni. A műtét egyik rizikója a hangszálak idegeinek sérülése, mivel azok szoros kapcsolatban vannak a szervvel. Sérülésük esetén rekedtség, légzési nehézség is előfordulhat.

A beavatkozást megelőzően képalkotó berendezésekkel és laborvizsgálatokkal is igazolják a problémát, majd meghatározzák az eljárás menetét. Ezt minden esetben egyeztetik a beteggel is, hiszen a döntést a szakember és a beteg közösen kell, hogy meghozza.

A műtét után következik a felépülési időszak és szükség esetén a gyógyszeres kezelés beállítása. Természetesen a betegeknek ezután is rendszeres kontrollra kell járniuk, ugyanis például a göbök esetleges kiújulását, valamint a megfelelő hormonellátottságot ellenőrizni kell. Hogy kinél, meddig van szükség gyógyszeres kezelésre, azt a szakorvos határozza meg, csakúgy, mint azt, hogy indokolt-e a jódpótlás a továbbiakban, vagy sem.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!