Pollenre allergia, ételre keresztallergia?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 19.

Légúti allergiámat egy éve diagnosztizálták, de azt vettem észre, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után is ég, kapar a torkom. Lehet, hogy másra is allergiás vagyok? K. Liliána, e-mail

Dr. Réthy Lajos

allergológus, gyermekgyógyász

A Budai Allergiaközpont főorvosa. Kiemelt szakterülete az immunizálás, immunmoduláció, allergiamegelőzés, és a genetikai szabályozás kérdései.

www.allergiakozpont.hu

Önnek feltehetően valamilyen keresztallergiája van. Nem ritka, hogy az ismert allergén által kiváltott tünetek kezelése mellett az allergiás betegeknek még a keresztallergia által okozott kellemetlen panaszokkal is meg kell küzdeniük. Ilyenkor a tünetek nemcsak az allergiát okozó anyagra, például pollenre jelentkeznek, hanem más pollenfélék vagy bizonyos ételek fogyasztása is kiválthatja azokat. Keresztallergia esetén a tünetek nemcsak akkor jelentkeznek, ha a beteg érintkezik az allergiáját kiváltó anyaggal, hanem más anyagokra is, ezek lehetnek pollenek vagy ételek. A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két anyag szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. A legismertebbek a pollen-étel keresztallergiák, azonban más keresztallergia típusok is léteznek.

A hagyományos allergiatesztek ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt azonban választ adhat a kérdésre, hogy mi okozza a tüneteket, és ez jobb életminőség és biztonságérzet ad. A keresztallergiák pontos felfedése azért fontos, mert a tapasztalat szerint, ha egy allergiás beteg több problémás ételre gyanakszik – akár a jellemző keresztallergia táblázat ismeretében –, akkor még azokra az ételekre is diétás megszorításokat alkalmaz, amik nem is okoznak neki tüneteket.

Jellemző keresztallergiák

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!