Levált vagy csak kopik?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 20.

Az utóbbi időben járás közben, de főleg lépcsőzésnél fáj a térdem. Még hatvanéves sem vagyok, nem értem, mi lehet az oka. Sérülésem nem volt, porckopásom lehet? Cs. László, e-mail

Dr. Páll Zoltán

sebész, traumatológus, sportorvos

A Budai Fájdalomközpont orvosa. Szakterülete az ízületi fájdalmak megszüntetése, akár sérülésből eredő a mozgásszervi fájdalomról, akár hosszas idő alatt kialakult ártalomról legyen szó.

www.fajdalomkozpont.hu

A térd fájdalma kialakulhat lassan, évek alatt, de akár egy rossz mozdulat is okozthatja.

A köznyelvben porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez bekövetkezhet egy rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Ugyanakkor sokszor a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról, porckopásról beszélünk.

A porckopás kezeléséhez – a porc megőrzéséhez, a porcképzés támogatásához – egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav-injekció, amellyel a porc egyik legfontosabb összetevőjét, a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani. Az egyik leginnovatívabb eljárás a porc újjáépítést serkentő injekció, amely a benne lévő növekedési faktorok és egyéb bioaktív anyagok segítségével fokozza a porcsejtek aktivitását, a porcanyag képzési hajlandóságát. Ez utóbbi eljárás tulajdonképpen egy steril körülmények közt zajló, ambuláns kezelés, melynek során 10 ml vért veszünk le a páciens karjából, egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugáljuk, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezzük a térd ízületi résébe.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!