Miért ne dolgozzunk betegen?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 21.

Az egyik álláskereső portál pár évvel ezelőtt internetes kutatást végzett arról, milyen arányban dolgoznak a magyar munkavállalók, ha betegek. A 2400 megkérdezett 57 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem megy táppénzre.

Ferenczi Ágota írása

A válaszadók egy része azzal indokolta ezt, hogy nem engedheti meg magának a fizetéskiesést, mások pedig attól félnek, hogy a sok hiányzás miatt elveszíthetik az állásukat. Pedig az, hogy betegen bemegyünk dolgozni, a későbbi egészségi állapotunkra is hatással lehet.

A szív is megsínyli

Ezt a University College London munkatársai bizonyították be, akik tíz éven át vizsgáltak a Whitehall nevű civilszervezet több ezer alkalmazottját. Arra voltak kíváncsiak, hogy van-e összefüggés a betegségek lábon való kihordása és a később jelentkező egészségügyi problémák között. A kutatók azt találták, hogy a szívkoszorúér-betegség előfordulása megduplázódott azoknál, akik betegen is dolgoztak. A kutatás vezetője, Michael Marmot ezt azzal magyarázza, hogy ha megterheljük a legyengült immunrendszerünket, azzal a szívünket is károsíthatjuk. A professzor szerint még az egyszerű náthával sem lenne szabad dolgozni, mert az is fokozza a szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

 

további érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség februári lapszámát!