Mellkasi fájdalom

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 2.

Elég egy egészen enyhe emelkedő vagy egy-két emeletnyi lépcsőzés, a szívem táján azonnal idegesítő, szorító, szúró, bizonytalan fájdalom jelentkezik. Eddig nem foglalkoztam vele, de a feleségem unszol, hogy menjek orvoshoz. D. Csongor, e-mail

Dr. Vaskó Péter

kardiológus

A Budai Kardioközpont szakorvosa. Nagy gyakorlata van a kardiológiai betegségek – szívritmuszavarok, iszkémiás szívbetegség, szívinfarktus, szívelégtelenség, magas vérnyomás, érelmeszesedés – diagnosztizálásában, kezelésében, hosszú távú követésében.

www.kardiokozpont.hu

Sokan akkor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, ha terhelik magukat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, legyintenek rá. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér-szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Ha a beteg nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!

A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, mert akár tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség is okozhatja a tüneteket. Amennyiben az előbbiről van szó, a gyors beavatkozással és kezeléssel megelőzhetők lehetnek a szövődmények.
Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire kifejezett, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat, a refuxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporcgyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás, melynek része az úgynevezett nagylabor, a nyugalmi és terheléses EKG, valamint a szívultrahang-vizsgálat.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!