Mondd, hogy Ááááá!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 8.

Minden orvosi vizsgálat így kezdődik: arra kér a doki, hogy nyújtsuk ki a nyelvünket. De vajon mit néz rajta? Eláruljuk!

Fodor Marcsi írása

Az egészséges nyelv

Rózsaszín, fényes, apró ízérzékelő dudorokkal, és maximum egy vékony, fehér lepedék van rajta.

 

Ha a nyelv maga…

…abnormálisan sima

A kopasz nyelv olyan gyulladásos állapot, melynek során a nyelv apró kis dudorjai, papillái elhalnak, így furcsán sima, fényes lesz a nyelv felszíne. Általában autoimmun betegség okozza a papillák pusztulását, például lisztérzékenység, Candida-fertőzés vagy Sjögren-szindróma, melynek egyik tünete a nyáltermelődés csökkenése. Mivel fájdalmas, égő érzés kísérheti, különösen savas, sós ételek fogyasztása közben, érdemes orvossal konzultálni a lehetséges okokról és gyógymódokról.

 

…száraz

Szájszárazságot sok minden okozhat – a leggyakrabban a hirtelen szedni kezdett gyógyszerek. Főleg az antidepresszánsoknak, vízhajtóknak és antiallergén szereknek van ilyen szövődményük. Azonban nem kell mindjárt a legsúlyosabbra gondolni: kiszáradás vagy a hormonváltozás (terhesség alatt, klimax idején) is állhat a háttérben. Ha azonban a gyógyszerváltás vagy a nagyobb folyadékbevitel nem oldja meg a gondot, előfordulhat, hogy olyan komoly betegség tünete, mint a cukorbetegség, a májcirrózis vagy a Parkinson-kór, ezért ha a megnövelt folyadékmennyiség nem enyhít rajta, érdemes orvoshoz fordulni.

 

…durván repedezett

Ijesztő látvány, de ha nem jár fájdalommal, nem kell megijedni. A nyelv maga is ráncosodik a korral, így idősebbeknél gyakori, hogy a korábban sima nyelven mély repedések jelennek meg. Bár ártalmatlan, muszáj foglalkozni vele, ugyanis ideális táptalaj lehet a baktériumok számára, ezért érdemes a szokásosnál gondosabban figyelni a szájhigiéniára: a legjobb erre a nyelvkaparós fogkefe.

 

…fehér

A sápadt nyelv leggyakoribb oka a dehidratáció – ilyenkor a leggyorsabban a folyadékbevitel növelésével lehet újra rózsaszínné varázsolni. De lázas, fertőző betegségek idején is jellemző látvány.

 

…eperpiros

Ha magas, több napos láz és kiütések kísérik, és emellett pirossá válik talp és tenyér (amelyről hámlani kezd a bőr pár nap múlva), érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, mert valószínű, hogy Kawasaki-kór okozza a tüneteket, amely a kisebb artériák gyulladásával jár, és különösen ötéves kor alatt gyakori. A betegség legsúlyosabb szövődménye a szív koszorúereinek gyulladása, amely csak hosszú hónapok alatt gyógyul meg teljesen. Szerencsére a betegség kezelhető, és minél hamarabb diagnosztizálja az orvos, annál valószínűbb a teljes felgyógyulás.

 

…málnapiros

Hirtelen magas láz, torokfájás esetén azonnal érdemes belenézni a gyerek szájába, mert ha élénkvörös a torka, a mandulája és a nyelve is, azonnal orvosra és antibiotikumra van szüksége. Bár régen a skarlát súlyos, maradandó szövődményekkel járt, és a beteg gyakran hosszú időre kórházba került, manapság az orvostudomány fejlődésének köszönhetően nincs ok az aggodalomra.

 

…vörös és duzzadt

Valószínűleg glosszitisz, azaz nyelvgyulladás áll a tünetek hátterében. Általában valamilyen kórokozó túlszaporodása okozza a fájdalmat és a furcsa színt. Érdemes orvosnak megmutatni, aki el tudja dönteni, szükséges-e valamilyen gyógyszeres kezelés. Addig időlegesen kamillás öblögetéssel lehet enyhíteni a tüneteket. Mindenképpen fontos utána járni, mert ha súlyosbodik a helyzet, tályog alakulhat ki.

 

…tarkabarka, mint egy térkép

Valószínűleg a térképnyelvnek nevezett állapot alakult ki. Furcsán néz ki, és kicsit ijesztő is, amikor a durva, fehér foltok mellett látni a sima vörös felületeket, de nem kell aggódni: a térképnyelv nem veszélyes, bár tény, hogy a csípős, savas ételek enyhe fájdalmat okozhatnak. Általában a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlzásba vitt fogkrémhasználat miatti irritáció váltja ki, és minden kezelés nélkül, magától is elmúlik – igaz, előfordul, hogy csak évek múlva.