A titokzatos Crohn-betegség

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 22.

A Crohn-betegség tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, kialakulhatnak hirtelen, mindenféle figyelmeztető jel nélkül, vagy fokozatosan, apránként. Leggyakoribb szimptómái a hasmenés, a hasi fájdalom és görcsök (elsősorban a köldöknél vagy alatta), láz, hőemelkedés, fáradtság, súlyvesztés, sipolyok, tályogok megjelenése.

Kiss Verus írása

A felsoroltakon túl kialakulhatnak a gyomor-bélrendszeren kívüli tünetek: ízületi betegségek, szemgyulladás, különböző bőr- és epeúti betegségek, májgyulladás. A gyermekeknél a fejlődés visszamaradhat, a szexuális érés lelassulhat. Lefolyása betegről betegre változhat, jellemző, hogy a nyugalmi és aktív szakaszok váltakoznak.

Kiváltó oka pontosan nem ismert, mai tudásunk szerint multifaktoriális (több tényezős) betegség. Kialakulásában szerepe van az immunrendszernek, a környezeti hatásoknak, ugyanakkor ismert a genetikai hajlam is: ha egyik vagy mindkét szülő Crohn-beteg, akkor a gyermeknél a betegség előfordulásának rizikója megnövekszik.

Tudta?

Burrill Bernard Crohn amerikai belgyógyász 1932-ben írta le ezt a gyulladásos bélbetegséget, melynek névadója lett.

Az a bizonyos kivizsgálás

Amikor a tünetek alapján elindul a kivizsgálás, először ki kell zárni a hasmenés fertőzéses eredetét, vagy ellenkezőleg: igazolni és szükség esetén kezelni. A kivizsgálás része a vérvizsgálat, a hasi ultrahang, a kolonoszkópia (egy hajlékony eszközzel a teljes vastagbél vizsgálata), melynek során szövettani vizsgálatra mintát is vesznek. A CT vagy MR enterográfia, a vékonybél kontrasztanyagos feltöltése során a betegség kiterjedése, a meglévő szűkületek, illetve sipolyok diagnosztizálhatók.

Fontos tudni, hogy a tudomány jelenlegi állása szerit még nincs a Crohn-betegség gyógyítására eszköz a kezünkben, de a különböző terápiás beavatkozások segítségével a tünetei enyhíthetők, panaszmentesség is elérhető. A szakorvosok és a betegek elsősorban a gyógyszerekre tudnak támaszkodni, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség, ahogy arról Barna is mesélt: négy Crohn-betegből háromnak idővel biztosan valamilyen típusú műtétre lesz szüksége. Ezek célja a károsodott bélszakaszok eltávolítása, a fisztulák zárása vagy a hegszövet-eltávolítás. Fontos ezek után a gyógyszeres kezelés, mert így is csökkenthető a kiújulás kockázata.

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Több mint 20 éve foglalkozik az emésztőszervi panaszok, betegségek diagnosztikájával és terápiájával. Betegei kivizsgálásnak középpontjában ételallergia-, ételintolerancia-vizsgálatok, hasi ultrahang és endoszkópos vizsgálatok (gyomor- és vastagbéltükrözés) végzése áll.

www.allergiakozpont.hu

A gyógyszeres lehetőségek

Cél a gyulladás csökkentése, a tünetmentes nyugalmi szakasz elérése, fenntartása, illetve a fellángolások és a szövődmények megelőzése. Több gyógyszercsoport alkalmazható: az aminoszalicilátok (5-ASA készímények), az immunmodulátorok (például azathioprin, metothrexat) és a szteroidok. Szükség esetén átmenetileg antibiotikummal egészíthető ki a kezelés. A biológiai terápia pedig a legújabb vonalbeli kezelés, melyet hazánkban kijelölt intézményekben alkalmaznak. Nagyon fontos,hogy a folyamatos gondozás, rendszeres kontroll elengedhetetlen ebben a betegségben.