Változatos okok a fülzúgás hátterében

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 22.

Körülbelül egy hete folyamatosan cseng a fülem, és az benne az érdekes, hogy csak az egyik. Van rá remény, hogy magától elmúlik. B. Aranka, e-mail

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

A Fül-orr-gégeközpont orvosa, specialitása a fülzúgás, szédülés, halláscsökkenés okainak diagnosztizálása, gyógyítása.

www.fulorrgegekozpont.hu

A fülzúgást tartós zajterhelés (munkahelyen vagy szórakozóhelyen), de hirtelen hanghatás is kiválthatja. Sokszor egy felső légúti betegség, esetleg egy gyógyszer vagy a közelmúltban elszenvedett baleset, fejet vagy nyakat ért ütés állhat a háttérben. Az elégtelen folyadékfogyasztás és a sok stressz is közrejátszhat a megjelenésében. Emellett ritkán előfordulnak komoly, műtétet is igénylő okok, amelyek miatt fülzúgás alakulhat ki.

Az akusztikus neurinoma a VIII-as agyidegen kialakuló jóindulatú daganat, mely fokozatosan, évek alatt növekedve először kitölti a belső hallójáratot, nyomhatja az itt futó ereket és idegrostokat, majd a kisagy felé kezd türemkedni, mert abban az irányban van erre lehetősége. Idővel a környező ideggyökökre és agyterületekre is nyomást gyakorol, így előrehaladott esetben járásbizonytalanság vagy nyelészavar jelenhet meg. Kisebb daganatok esetén, illetve ha a beteg általános állapota, kora miatt nem javasolt a műtét, a tünetek megfigyelése és MR-rel történő kontrollvizsgálatok is elegendőek lehetnek. Növekedést mutató daganat esetén hagyományos idegsebészeti, ahol elérhető, ott sugársebészeti (gammakéses) beavatkozás elvégzése vagy e kettő kombinációja javasolt.

Az otoszklerózis lényege, hogy a középfülben található legbelső hallócsont, a kengyel talpa becsontosodik a csiga bejáratába, ami így a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani a csiga folyadékterébe. Emiatt halláscsökkenés jelentkezik, melyhez fülzúgás is társulhat. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető.

A fülzúgás hátterében megbúvó komolyabb betegségek mellett egy viszonylag egyszerűen kezelhető probléma is okozhat ilyen panaszt: a fülzsírdugó. Amennyiben halláscsökkenést, füldugulást, fülzúgást tapasztal, ne próbálja meg egyedül, házi praktikával kezelni a problémát, mert az gyakran csak tetézi a problémát! Fül-orr-gégészeti rendelőben pár perces fájdalommentes beavatkozással, szakember segítségével szabadulhat meg a fülzsírdugótól.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!