Borsó az orrban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 23.

Hároméves kisfiam orrlyukában egy borsószemet találtunk, feltehetően három nappal azután, hogy oda rejtette, ugyanis akkor volt rizibizi ebédre. Csak azt vettük észre, hogy furcsán, erőlködve veszi a levegőt. Szerencsére egy fogvájóval ki tudtam piszkálni, de azóta rettegek, nehogy megismétlődjön az eset. B. Erik, e-mail

A szakértő válasza:

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

A Fül-orr-gégeközpont orvosa. A hagyományos fül-orr-gégészet allergológiai vonatkozásaival, valamint a hangképzés zavaraival és kezelésével is foglalkozik.

www.fulorrgegekozpont.hu

Bizony, nagyon résen kell lenni a szülőnek, hiszen a kisgyerek hajlamos arra, hogy egy-egy apróbb játékdarabot – például gyurmát, szivacsdarabkát vagy gyöngyöt – beledugjon a fülébe vagy az orrába. Önnek szerencséje volt, hogy segített a kicsin, de az esetek többségében sajnos nem biztos, hogy otthon el tudják távolítani a beszorult tárgyat.

Ha az apró tárgy még látható, a szülő – miközben igyekszik eltávolítani – ijedségében gyakran még beljebb tolja, ahol viszont már nem tudja elérni vagy megfogni semmivel. Ilyen esetben ne is piszkálják tovább, hanem forduljanak fül-orr-gégészhez!

Ha épp nem látta, hogy a gyerek valamit az orrába vagy a fülébe dugott, lehet, hogy hosszabb ideig nem is fognak tudni róla. A szülők gyakran féloldali orrdugulás, vagy kellemetlen szagú, esetleg véres orrfolyás miatt fordulnak orvoshoz a gyermekkel, és csak a fül-orr-gégészeti vizsgálat során derül ki, hogy a panaszokat az orrba szorult idegen test okozta.
Ne halogassák az orvos felkeresését akkor sem, ha a gyermek fülébe került valami apró tárgy, mivel az akár a hallójárat gyulladását is okozhatja. Inkább ne is próbálkozzanak az otthoni eltávolítással, mert könnyen sérülés, vérzés vagy akár dobhártya átszakadása is lehet a következmény. A fül-orr-gégészeti rendelésen steril vízzel történő átmosással, csipesszel vagy szívással távolítják el gyorsan és fájdalommentesen az idegen testet.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!