Székrekedés minden életkorban előfordulhat

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 24.

Kétéves kislányomnak jó, ha heti két alkalommal van széklete. Látom, hogy szenved, fájdalmat okoz neki a kakilás, ezért visszatartja. Nagyon szeretnék segíteni rajta, arról már nem is beszélve, nehogy problémát okozzon mindez az egészségében. M. Melinda, e-mail

Dr. Polgár Marianne

gyermekgyógyász, gasztroenterológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa. Fő szakterülete a gyomor-bélrendszer betegségei, gyermekkori és felnőtt táplálékallergiák, valamint a cöliákia.

www.allergiakozpont.hu

Általában olyan gyerekeknél találkozom ezzel a problémával, akikről a szülők elmondása alapján kiderül, hogy sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, fehér kenyeret, sajtokat és húsokat. Kisebbeknél átmeneti székrekedés előfordulhat, amikor anyatejes táplálásról tápszerre váltanak, de a hozzátáplálás időszakában, az új ételek bevezetése kapcsán is jelentkezhetnek problémák. A szobatisztaságra szoktatás időszakában is jelentkezhet székrekedés. Ilyenkor a gyermek gyakran maga tartja vissza a székletét, ha nem elég érett még a feladatra, vagy túl nagy stresszt jelent számára. Ilyen esetben jobb nem siettetni a folyamatot. Nagyobbaknál előfordulhat, hogy az óvodában, iskolában nem mer kikéredzkedni, ezért tartja vissza.

Nem győzöm hangsúlyozni, a táplálkozás szerepe nagyon fontos. Ha a gyermek korábban nem fogyasztotta, akkor fokozatosan vezessék be a rostokat az étrendjébe. A teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben sok rost található. Fogyasztásuk azért előnyös, mert a rostok serkentik a bélmozgást, növelik a béltartalom mennyiségét és megakadályozzák a széklet megkeményedését, ezáltal gátolják a székrekedés kialakulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kedvező élettani hatásaik csak bőséges folyadékfogyasztás mellett érvényesülnek.
Kisebbeknél, ha a tápszer okozza a gondot, akkor van lehetőség annak cseréjére. Érdemes prebiotikummal dúsított tápszert választani, de nagyobbaknál is hasznos a pre- és probiotikumok szedése, ami kedvezően befolyásolja a bélflóra működését.

Ha a felsorolt változtatások mellett sem javul a helyzet, akkor 2-3 hét után érdemes orvoshoz fordulni. Fontos, hogy orvosi utasítás nélkül ne kezdjünk el semmilyen hashajtó készítményt adni a gyermeknek!

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!