Rejtőzködő melanoma

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 25.

Férjemmel rendszeresen melanomavizsgálatot végzünk egymáson, hiszen a saját hátunkat csak bajosan tudnánk átnézni. De amióta azt hallottam egy távoli ismerősről, hogy a haja alatt kezdődött a melanoma, és végül meg is halt, mert későn vették észre, elbizonytalanodtam. Mindig azt hittem, csak ahol a nap éri a bőrt, ott alakul ki ez az alattomos betegség. W. Vali, e-mail

A szakértő válasza:

Dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász

Az Anyajegyszűrő Központ orvosa. Az alábbi panaszokkal fordulhatunk a doktornőhöz: kiálló/növekvő anyajegyek, viszkető bőr, kipirosodott bőr, kiütések, szemölcsök a testen, pikkelysömör, ekcéma, pattanásos bőrbetegség, rosacea, haj- és körömproblémák.

www.anyajegyszurokozpont.hu

Sajnos, a melanoma az önellenőrzés során nehezen látható és hozzáférhető testrészeken is kialakulhat. Márpedig, mint a legtöbb betegségnek, ennek is korai stádiumban felismerve a legjobbak a gyógyulás esélyei.

Az önellenőrzésnek megvan a létjogosultsága, érdemes havonta a bőrt otthon átvizsgálni, ellenőrizni az anyajegyeket, vagy a bőrön megjelent egyéb elváltozásokat. Az önellenőrzés során azonban nem tudjuk szabad szemmel észrevenni azokat a korai jeleket, amik csak nagy felbontású képen láthatók, illetve egyéb nehezen hozzáférhető testrészeinken is megjelenhet melanoma, amiről szűrővizsgálat nélkül csak későn szereznénk tudomást.

Az önvizsgálat során az alábbi régiók megtekintése is kiemelkedően fontos:

  • A fül mögötti területen kialakuló növedék, vagy a fülkagyló bőrének sötét elszíneződése is utalhat rosszindulatú daganat megjelenésére.
  • A szemgolyóban és a szemhéj alatt is kialakulhat melanoma. Ezt a szemhéj lecsukásakor szúró, „mintha valami lenne a szememben” érzés jelezheti, de a látás megváltozása, elmosódás, a perifériás látás csökkenése is előfordulhat.
  • A melanomás esetek körülbelül öt százalékában a köröm, a tenyerek és talpak területein alakul ki az elváltozás.
  • A szájüregben, a nemi tájék nyálkahártyáin is megjelenhet rosszindulatú festéksejtes daganat, amelyre a barnás-feketés elszíneződés hívja fel a figyelmet.
  • Ha nem az erősen ritkuló hajúak vagy kopaszok közé tartozunk, akkor a fejbőrünk is egy olyan terület, amit egyedül, de akár még segítséggel is nehezen tudunk átvizsgálni.

Mindezekből látható, hogy nem csak a napnak kitett területeket kell átvizsgálni, éppen ezért teljes biztonságot csak az évente elvégzett anyajegyszűrés adhat.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!