Lehet, hogy klimaxos a férjem?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 26.

Férjem 54 éves, csinos karcsú férfi volt, de most fél év alatt 8 kilót szedett fel. Ráadásul a merevedése sem a régi, sokkal ritkábban kerül sor a szexre – inkább csak akkor, ha én kezdeményezek. Ez lenne a férfiklimax? „Aggódó feleség”

A szakértő válasza:

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus

A Budai Endokrinközpont orvosa. Kiemelt szakterületei a pajzsmirigy túlműködés és alulműködés, valamint a ritka endokrin kórképek.

www.endokrinkpozpont.hu

Ha klimaxról nem is beszélünk férfiak esetében, hormonzavarok azért előfordulnak. Akárcsak a nőknél, a férfiaknál is gyakran felhalmozódnak a zsírszövetek egy bizonyos kor után, melynek hátterében az anyagcsere lelassulása és a mozgásszegény életmód, esetleg valamilyen hormonzavar áll. Amennyiben úgy veszi észre, hogy párja aktív életmód mellett hízásnak indult, azt okozhatja a kevés tesztoszteron szint is. Ugyanis ez a férfi nemi hormon felelős az izomtömegért és a férfias megjelenésért. Ha túl alacsony mennyiségben van jelen, akkor az izomtömeg helyett a zsírsejtek fognak felhalmozódni. Ezen kívül a stresszes életmóddal összefüggő magas kortizolszint is hozzájárulhat a férfi túlsúlyhoz, így érdemes erre is gondolni.

A csökkent libidó hátterében számtalan probléma húzódhat, de előfordulhat, hogy hormonzavar okozza a problémát, pontosabban a tesztoszteron/FSH/LH egyensúlyában bekövetkező változások, hiszen ezek együttesen hatnak a szexuális vágyra. A merevedési zavar hátterében lehet pszichés probléma, érszűkület, de akár hormonális betegség is, többek között alacsony tesztoszteronszint, pajzsmirigyzavar vagy túl magas prolaktin szint is okozhatja a gondot.

Krónikus fáradtság, álmosság is velejárója lehet a hormonális problémáknak. Ha a szokványosnál is fáradtabb a férje, meglehet, hogy annak okát pajzsmirigy-alulműködésben vagy mellékvese-problémában kell keresni.