A gombás fertőzés cukorbetegséget is jelezhet

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 27.

Egy év alatt négyszer volt körömgombám, és mindig nagyon nehezen tudtam kikezelni. Legutóbb már felkerestem egy bőrgyógyászt, akiben felmerült a cukorbetegség gondolata is. A labor minimálisan emelkedett cukorértéket állapított meg. Ennek ellenére felhívta a figyelmemet, hogy legalább félévente menjek ellenőrzésre. Nem túlzott óvatosság ez, ami csak félelmet kelt? L. Elvira, e-mail

A szakértő válasza:

Dr. Polyák Annamária

belgyógyász, diabetológus

A Budai Endokrinközpont diabetológusa. Közelebbi szakterülete a mellékvese betegségek diagnosztizálása és kezelése, pajzsmirigy működési zavarok kivizsgálása és kezelése, komplex endokrin kórképek terápiája, cukorbetegség és prediabétesz terápiás kezelése.

www.endokrinkozpont.hu

Egyetértek a bőrgyógyászával, mert bár a cukorbetegség ismertebb tünetei – fokozott szomjúság és vizelés, gyengeség, fáradtság, hirtelen fogyás – sok emberben felvetik a cukorbetegség gondolatát, nem szabad megfeledkezni a bőrtünetekről sem. A cukorbetegség egyik velejárója, hogy roncsolja az ereket, mind a nagyobbakat, mind a kisebbeket, így a bőr vérellátása is romlik. A védekező rendszer csökkenésével pedig a bőr a fertőzésekre is fogékonyabbá válik.

A körömgomba ugyan nem szokatlan jelenség, ám a makacsul visszatérő fertőzés már figyelmeztető jel lehet. A köröm gombás fertőzése cukorbetegek esetében négyszer gyakoribb, mint egészséges embereknél. Emellett a láb gombás fertőzése is előfordulhat, valamint a csökkent védekezőképességnek köszönhetően a fertőzés terjedhet is, megjelenik a hajlatokban, de akár a nemi szerveken, vagy a végbélnyílás, illetve a végbél nyálkahártyájának felületén is. A fertőzéssel gyengített bőrfelületen a baktériumok is könnyebben jutnak be, komoly bőrbetegségeket kiváltva – a cukorbetegeknél gyakoribbak a gennyes bőrbetegségek, a szőrtüszőgyulladások, valamint például az orbánc is.

A gyanús bőrgombával a diabetológus nem tud mit kezdeni, mégis érdemes felkeresni a szakembert, hiszen megállapíthatja az esetleges kiváltó okot, a cukorbetegséget. Ehhez vérvizsgálatra van szükség, amiből a vér cukor-, illetve inzulinszintjét lehet megállapítani, valamint szükség lehet még terheléses vércukorvizsgálatra is. Ha a cukorbetegség igazolódik, az azonnali kezelést von maga után, amit a szakember határoz meg.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!