Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 29.

A szokásos, éves ellenőrzésen voltam a nőgyógyászomnál, ahol az a kellemetlen meglepetés ért, hogy P3-as lett a citológiai vizsgálat eredménye. Ő nyugtatgat, hogy ez még korántsem igazolja, hogy rákos lennék, és további vizsgálatokat indított el. Én mégis nagyon félek. W. Ildikó, e-mail

A szakértő válasza:

Dr. Hernádi Balázs

nőgyógyászati onkológus

A Nőgyógyászai Központ orvosa. Kiemelt szakterületei: méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása, daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése, meddőségi kivizsgálások, nőgyógyászati endoszkópos műtétek (LSC, HSC), általános nőgyógyászati szűrések.

www.nogyogyaszatikozpont.hu

A P3-as citológiai eredmény nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van, azonban ez pusztán ez alapján nem is zárható ki!

Az érték annyit takar, hogy a minta gyanús, ezért további vizsgálatokat igényel, mivel kóros folyamatok jelenlétére utal. Ez lehet fertőzés (HPV), gyulladás, akár ezek kapcsán kialakult valamilyen hámeltérés, de a rosszindulatú sejtek jelenléte sem zárható ki. A pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni, mely igen fontos a további teendők meghatározásának céljából.

Ha a bekeretezett P3 mellett, a részletes leírásban LSIL eredményt kap, az azt jelenti, hogy kis mértékben jelen vannak kóros sejtek, melyet okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, majd a vizsgálat ismétlésére, valamint HPV tipizálás is szükséges lehet. Rosszabb az az eset, amikor a P3 mellett HSIL áll – ez súlyosabb fokú hámelváltozást takar, és ha magas kockázatú HPV fertőzés (HR-HPV) igazolódik, az konizációt (a méhnyak kúp alakú kimetszése) tesz indokolttá.

A P3-as eredmény tehát még nem minden esetben ad okot komoly aggodalomra, hiszen meglehet, hogy csupán immunerősítő, gyulladásgátló, antibiotikumos vagy HPV elleni kezelés önmagában is elég. Természetesen mindenekelőtt az eredmény pontosítása szükséges! Utána a vizsgálatot meg kell ismételni, a további teendőkről pedig a szakorvos, esetleg nőgyógyász-onkológus dönt, a vizsgálatok eredményének függvényében.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!