Mi okozhat fájdalmas nyelést?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. május 18.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt vettem észre, hogy nehezemre esik a nyelés, és mintha fájna is a torkom minden egyes falat lenyelésekor. De nem köhögök, nem piros a torkom, hőemelkedésem sincs. Mi lehet az ok? L.Gabriella, Budapest

 

A szakértő válasza:

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

A Fül-orr-gégeközpont orvosa.

www.fulorrgegekozpont.hu

Torokfájás nemcsak torokgyulladás, de gyomorégés, refluxbetegség, a száj, a torok és a nyelőcső területét érintő gombás fertőzés jele is lehet. Kialakulásában szerepet játszhat egy sérülés – például éles felületű magok lenyelése –, túl forró vagy jeges italok, de a dohányzás és az alkoholfogyasztás nyálkahártya-irritáló hatása is okozhatja. A fájdalmas nyelés súlyos betegségekre, az immunrendszer legyengülésére és az algarat, a garat vagy a nyelőcső rákos megbetegedésére is figyelmeztethet!

A fájdalmas nyelés az esetek egy részében magától is elmúlik. Ilyenkor rendszerint egyéb, légúti betegséget jelző tünet is jelentkezik: fáradtság, láz, fejfájás, kimerültség, rossz közérzet. Ha azonban két hétnél tovább tart a fájdalom, javasolt orvoshoz fordulni! Az elhúzódó panaszokkal nemcsak a súlyosabb betegségek túl kései felismerését kockáztatjuk, de megnő a fogyás, kiszáradás veszélye is.

A nyelési panaszok okainak diagnosztizálásához fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség. Ilyenkor az orvos alaposan kikérdezi a beteget, szükség esetén laborvizsgálatokat javasolhat. Az eredmények birtokában lehet meghatározni a kezelést, ami a kiváltó ok függvényében jelentheti antibiotikum, gyulladáscsökkentő vagy gyomorsav csökkentő készítmények szedését, vagy műtéti kezelést.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!