Koleszterin-lerakódás a szem körül

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. május 19.

A szemhéjam bőrén sárgás, a felszínből kitüremkedő sárgás foltokat látok. Esztétikai probléma csupán, vagy orvoshoz kell vele fordulni? Azt sem tudom, szemorvoshoz vagy inkább bőrgyógyászhoz? W. Imréné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Vaskó Péter

kardiológus

A Budai Kardioközpont szakorvosa.

www.kardiokozpont.hu

Először a háziorvosához forduljon, aki azonnal laborvizsgálatra fogja küldeni, mert ezek a foltok minden bizonnyal xantelazmák, a magas koleszterinszint egyetlen látható tünetei.

Koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be, őket másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

 

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt.

Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

A teendők két alapeleme a gyógyszeres kezelés és az életmód megreformálása, amelynek alapelemei a rendszeres testmozgás, az alacsony zsírtartalmú ételekre épített táplálkozás, a túlsúly megelőzése vagy csökkentése és a dohányzás elhagyása.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!