A hüvelygyulladás többféle ok miatt alakulhat ki

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. május 20.

Először csak azt vettem észre, hogy kellemetlen a szexuális együttlét, viszketés és rossz szagú hüvelyi folyás keseríti meg a napjaimat. Mostanra a külső nemi szerveim is megduzzadtak, ezért bejelentkeztem a nőgyógyászatra, de csak egy hét múlva tud fogadni az orvosom. Addig is jó volna tudni, mi lehet a bajom. H. Gabriella, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Lőrincz Ildikó

nőgyógyász-endokrinológus

A Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

www.nogyogyaszatikozpont.hu

Feltehetően hüvelygyulladása van, orvosi néven vaginitis vagy vulvovaginitis. A lehetséges okok között a leggyakoribb fertőzési lehetőség a gomba. Ebben az esetben égő, viszkető érzéssel és fehér, túrós hüvelyi folyással lehet számolni.

A fertőzés lehet továbbá bakteriális is, mely akár szexuális úton is terjedhet. A baktériumok túlzott jelenlétére jellemzően a szürkés, halszagú hüvelyi váladék hívja fel a figyelmet.

Ezeken kívül parazitafertőzés és több fajta vírus is okozhat hüvelygyulladást. Előbbi esetben mindenképpen egy szexuális úton terjedő betegségről van szó (trichomonas), mely szürkészöld színű, bő és kellemetlen szagú váladékkal jár.

Érdemes tudni, hogy a vaginitis hátterében nem csak betegség állhat. Gondot jelenthet a túl sok kemikália használata. Ebbe beleértendő a síkosítók, illetve az irrigátorok túlzott alkalmazása is. Mindemellett a változókor és a menopauza is kiválthatja közvetve a tüneteket, mivel ekkor gyakran lép fel hüvelyszárazság, és az ösztrogénhiányos állapotban a kóros mikroorganizmusok is könnyebben elszaporodhatnak.

Szakorvosi konzultáció után sok esetben akár vény nélkül kiváltható szerek, antibiotikumok, ecsetelők, tabletták is megoldják a gondot, de az is elképzelhető, hogy hosszasabb kezelés elé néz a páciens.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!