Divatból diétázzon a lányom is?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 20.

A lányom 20 éves, gyakran fáradt, fáj a feje, puffad, hányingere van. A barátnői közül többen gluténmentesen étkeznek, ők azt mondják, jobban érzik így magukat, állítólag még fogytak is. Én ellenzem, a lányom kipróbálná. Jó ötlet így belefognia a diétába? T. Sándorné, e-mail

A szakértő válasza:

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekgyógyász, gasztroenterológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa. Fő szakterülete a gyomor- és bélrendszer betegségei, gyermekkori és felnőtt táplálékallergia valamint a cöliákia kivizsgálása és kezelése.

A tünetek, melyeket említ, valóban utalhatnak gluténérzékenységre, ám más betegségek is okozhatják. A gyomor- és bélrendszeri panaszokat például irritábilis bél szindróma, reflux, felszívódási zavar is előidézheti, a fáradtság, fejfájás hátterében pedig lányoknál gyakran áll vashiány. Első körben ezeket kell kizárni a szükséges vizsgálatok elvégzésével.

Ezzel együtt el lehet végezni a gluténérzékenység kivizsgálását is, a diétát ezt megelőzően azonban semmiképp nem szabad elkezdenie. Ilyenkor ugyanis lecsökken az ellenanyagok szintje a szervezetben, így álnegatív eredményt kapunk, vagyis hiába okozza valóban a glutén a tüneteit, a vizsgálatok nem fogják ezt jelezni. Ha a lánya mégis elkezdi a diétát, és csak utána kerül sor a kivizsgálásra, akkor azt megelőzően néhány héttel vissza kell vezetni az étrendjébe a gluténtartalmú ételeket.

Az indokolatlanul elkezdett gluténmentes étkezést azért sem javaslom, mert a betartása magasabb étkezési költséget és étkezési nehézséget jelent. Érdemes tehát első körben pontosan megállapítani, hogy mi okozza a lánya panaszait és célzottan, arra diétáznia, ha szükséges.