Életet menthet a sportkardiológiai kivizsgálás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 21.

Spinningedzésen a pulzusom olykor a 180-as magasságba szökik. Izzadok, fújtatok, de jól érzem magam. Az edzőm azonban aggodalmaskodik, talán mert 50 éves vagyok, és azt kéri, keressek fel egy sportkardiológust. Kérdésem, indokolt-e ilyen fokú figyelem? H. Éva, e-mail

A szakértő válasza:

Dr. Vaskó Péter

kardiológus

A Budai Kardioközpont szakorvosa. Nagy gyakorlata van a kardiológiai betegségek – szívritmuszavarok, iszkémiás szívbetegség, szívinfarktus, szívelégtelenség, magas vérnyomás, érelmeszesedés – diagnosztizálásában, kezelésében, hosszú távú követésében.

www.kardiokozpont.hu

Edzője körültekintő eljárása nagyon is dicséretes, feltétlenül fogadjon szót neki a saját és az ő megnyugtatása érdekében. A sportkardiológia lényege, hogy kiszűri és azonosítja az összes olyan tényezőt, ami sportolás közben szív-érrendszeri szempontból veszélyt jelenthet az egészségre. A szűrés során kizárjuk a felesleges vizsgálatokat, de minden olyan területet feltérképezünk, ami valóban fontos a biztonságos sportoláshoz.

A sportolók vizsgálati eredményei a normál értékekhez képest akár jelentős eltéréseket is mutathatnak. Az eredményeket ezekben az esetekben speciálisan, személyre szabott módon, az adott sportág függvényében kell értelmeznie a sportkardiológiában jártas szakorvosnak. Intenzív sportolás esetén ugyanis jellemző lehet az átlagosnál (70-80/perc) lényegesen alacsonyabb, 40-50/perc vagy akár még alacsonyabb nyugalmi pulzusszám. A jól edzett személyek EKG eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest.

Az alábbi tünetek esetén érdemes sportorvoshoz fordulni:

– csökkenő vagy stagnáló teljesítmény,

– az elvárthoz képest lassabb fejlődés,

– hosszabb regenerációs idő,

– szorongás, nyugtalanságérzés,

– mellkasi panaszok: szorítás, fájdalom,

– erős szívdobogásérzés (akár terheléstől függetlenül),

– családban öröklődő szív-érrendszeri betegség.