Kannabiszból gyógyszer

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 23.

Előfordul, hogy bizonyos növények, szerek tiltólistára kerülnek egyetlen tulajdonságuk vagy felhasználási módjuk miatt. A kender, illetve kannabisz szintén erre a sorsa jutott, holott a könnyű drogként számon tartott, bódulatot okozó összetevőjén (THC) kívül számtalan olyan vegyület található benne, ami betegségek hosszú sorának tüneteit képes csökkenteni, sok esetben magát az okot kezelni.

Nagy Réka írása

A növény gyógyhatásaira vonatkozó információkkal, feljegyzésekkel már nagyon korán találkozhatunk a történelemben. Egy időszámításunk előtt 1550-ből származó, gyógynövényekről szóló egyiptomi papirusz tanúsága szerint a kannabiszt mézzel keverve használták vaginán keresztül, hogy azzal hűtsék le a „forró méhet”, kihasználva a növény erős gyulladáscsökkentő hatását. A tradicionális kínai orvoslásban idegsejtvédő hatást tulajdonítottak neki, de a történelem során több olyan feljegyzés is arról tanúskodik, hogy sikerrel használták reuma, köszvény, pestis, kolera, epilepszia esetén is. 1974-ben pedig egy, az amerikai kormány által végzett kutatásban a Virginia Egyetemen elsőként mutatták ki a növényben található THC és CBN tumorellenes hatását egerekben.

Hogyan működik?

A kannabiszolaj az endokannabioid rendszerre fejti ki hatását, és azon keresztül képes hatni a szervezetre. Az endokannabinoid rendszer, melyet a felfedezéséhez vezető növény után neveztek el, talán a legfontosabb élettani rendszer, amely részt vesz az egészség fenntartásában.

Ez a molekuláris jelzőrendszer nélkülözhetetlen az élethez, és támogatja a szervezet egyensúlyi állapotát. A kutatások során az is kiderült, hogy az emberi szervezet is képes saját kannabinoidokat, úgynevezett endokannabinoidokat előállítani, melyek hasonló szerkezetűek, mint a kannabiszban található vegyületek; továbbá receptorokkal is rendelkezünk ezekhez a molekulákhoz. Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatók; az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben is. Így nem meglepő, hogy ha ez a rendszer megfelelően működik és egyensúlyban van, az nagyban hozzájárulhat a szervezet egészséges működéséhez.

Milyen betegségek esetén lehet hatásos?

Az eddigi tapasztalatok alapján a kannabinoidok szerepet játszanak a memória működésében, a hangulat, az alvás, az étvágy egyensúlyában, a fájdalomérzet alakulásában, az immunválaszban, a gyulladásos folyamatokban és a sejtek élet-halál ciklusában. Befolyásolják a keringést, az anyagcserét és a szervi funkciókat.

A kannabisznövényből nyert kivonatokat, olajokat, tinktúrákat, krémeket, pasztákat nagyon sok esetében használják eredményesen. Erős gyulladáscsökkenő hatásuk van, így ismeretlen eredetű fájdalom, fibromialgia, migrén, reuma esetén is hatásosak. Miután az idegrendszert is egyedülálló módon stabilizálja, a CBD-tartalamú olajok jól használhatók pánikbetegség és szorongásos kórképek esetében. Több olyan esettanulmány is elérhető, melyekből kiderül, hogy az epilepszia, az autizmus és a szklerózis multiplex tüneteit is sikeresen enyhítik.

Természetesen a rákkutatásban is kiemelt szerepet tulajdonítanak a kannabinoidoknak. – A tumorsejtek – és csak a tumorsejtek – halálát idézik elő, és megakadályozzák a rák fejlődését – mondja Cristina Sanchez Ph.D., rákkutató. – Évek óta ismert, hogy enyhítik a kemoterápia mellékhatásait, növelik az étvágyat, csökkentik a szorongást, segítenek a fájdalomcsillapításban – teszi hozzá a kutató.

De mint sok más szerről, erről is fontos elmondani, hogy nem mindenható. – Az endokannabinoid rendszer rendelkezik gyógyító erővel, de mivel mindannyian genetikailag különbözőek vagyunk, ez a mechanizmus is egyénenként különbözhet, a kannabinoid-receptorok száma egyénenként eltérhet – árnyalja a képet dr. Lumír Hanuš, kutató. – Abban az esetben, ha valakinél az endokannabinoid rendszer nem képes hatást elérni, a terápiában kannabiszt használunk. És mivel mindannyian különbözünk, a gyógyító erő is más és más. Ne feledjük, hogy bár a kannabisz csodálatos gyógyszer, nem csodaszer.