Alacsony trombocitaszám terhesség idején

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. augusztus 19.

Várandósságom harmadik hónapjától kezdve a laborvizsgálatok minden alkalommal alacsonyabb trombocitaszámot mutatnak. Most hagytam el a félidőt. Orvosom szerint ez a csökkenés még nem kíván gyógyszeres beavatkozást, engem mégis aggaszt, mert nem szeretnék szülés közben elvérezni. G. Gabriella, e-mail

 

A szakértő válasza:

A trombociták, vagyis a vérlemezkék valóban igen fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, mind a túl magas, mind a túl alacsony szintjük komoly problémákat okozhat.

Dr. Szélessy Zsuzsanna

A Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Specialitásai: vérzékeny és trombózis rizikóval élő betegek kezelése; autoimmun betegség okozta vérzékenység, trombózis kivizsgálása, kezelése, gondozása, szülészeti, műtéti előkészítés segítése; ismétlődő vetélés kivizsgálása.

Szerencsére a várandósság során több kötelező laborvizsgálatot is végeznek, melynek során többek között a trombociták mennyiségét ellenőrzik. Ennek normál értéke 140-440 g/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt lecsökken a szintje, ami megijesztheti a kismamákat. Hátterében több ok is meghúzódhat (pl. magas vérnyomás, HELLP, ITP, egyéb hematológiai betegségek), ám gyakran nem derül fény a kiváltó okra (gesztációs trombocitopénia). Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja, hogy természetes úton vagy császármetszéssel szüljön-e a kismama, ugyanis szülés során ez az állapot jelentős vérvesztést generálhat.

Először is fontos a várandósság során folytatott megfelelő életmód, ugyanis ezáltal csökkenthető az olyan állapotok kialakulása, melyek provokálhatják a vérlemezkék csökkenését (pl. magas vérnyomás). Sajnos van, hogy az odafigyelés nem elég, és a kismamánál egyre csak romlik a vérlemezkék értéke. Kezelésre akkor van szükség, ha a számuk 50-70 g/l alá esik, ilyen esetben szteroidinjekcióra van szükség.