Vér a fülből

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. augusztus 19.

A múlt héten többször is kis piros vércsík jelent meg a fülemben. Nem fáj a fülem, de a látvány ijesztő és titokzatos. Mi lehet az oka? K. Eleonóra, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

A Fül-orr-gége Központ orvosa. A hagyományos fül-orr-gégészet allergológiai vonatkozásaival, valamint a hangképzés zavaraival és kezelésével is foglalkozik.

www.fulorrgegekozpont.hu

Hétköznapi okok is okozhatják, de súlyos betegségeket is jelezhet, ha a fülből véres váladék távozik. Az alábbiakban összefoglalom főbb kiváltó okokat, de javaslom, ne késlekedjen felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost!

Felületes bőrsérülések: fülbevaló is okozhatja, de gyakran a túl agresszív fültisztítópálcika-használat közben keletkeznek apróbb sérülések a fülben.

Fejsérülés és trauma: balesetek, sportsérülések kapcsán is jelentkezhet, és lehet koponyaalapi törés tünete.

Fülfertőzés: gyermekeket és felnőtteket egyaránt érinthet a középső- és a külső fül fertőzése, melynek egyik tünete lehet vérzés. Ilyenkor nagy valószínűséggel valamilyen kórokozó áll a tünetek hátterében.

Beszakadt dobhártya: a dobhártya a középső és a külső fület elválasztó vékony membrán, mely sérülés vagy fertőzés következtében átszakadhat.

 

Barotrauma: búvárkodás vagy repülés során fellépő nyomásváltozás miatt fülvérzés, fülcsengés, halláscsökkenés és szédülés is jelentkezhet.

 

Daganat: a fül területén kialakuló daganat az esetek többségében bőrrák formájában jelentkezik, de a külső hallójáratban vagy a középfülben is kialakulhat rosszindulatú elváltozás.

 

Idegen test: kisebb gyerekek a fülükbe rejthetnek apróbb játékdarabkákat, gyöngyszemeket, borsót, cukorkát.