Nem várt tünetek a diabétesz kezelésében

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. augusztus 20.

2-es típusú cukorbetegségem van. Eddig életmódbeli megszorításokkal rendben tudtam tartani az inzulinszintemet, három hónapja azonban gyógyszert is szednem kell. Sajnos azóta folyton fel vagyok fújódva, hányingerem van, és enni is alig tudok. Vajon hozzá fogok szokni? L. Sándorné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Porochnavecz Marietta

A Cukorbetegközpont diabetológusa.

Szakterülete a 2-es típusú cukorbetegség gyógyszeres és inzulinos kezelése, az 1-es típusú cukorbetegség felnőttkori terápiája, terhességi cukorbetegség, prediabétesz, szövődményes cukorbetegség kezelése.

www.cukorbetegkozpont.hu

 

A gyógyszereknek több típusa létezik, lehetnek olyanok, melyek javítják az inzulinhatást, illetve olyanok, melyek az inzulinelválasztást serkentik, és még ezeken belül is többfajta gyógyszer írható fel. Amennyiben valaki nem várt tüneteket tapasztal, fontos, hogy ezeket tudassa orvosával, ugyanis számtalan tényező húzódhat a kellemetlen panaszok hátterében, melyeket az esetek többségében orvosolni kell.

Vannak olyan készítmények, melyek kellemetlen hasi panaszokat okoznak egyeseknek, de az is gyakori – főleg az újonnan felfedezett cukorbetegeknél –, hogy bár rendszeresen, az orvos utasításainak megfelelően alkalmazzák az adott gyógyszert vagy inzulint, a diétájukban valamilyen hibát követnek el, melynek hatására hipo- vagy hiperglikémiás tüneteket tapasztalnak. Ilyen hiba lehet például a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok nem megfelelő elosztása. Mindezeken kívül érdemes azt is tudni, hogy rosszulléthez vezethet az is, ha a cukorbetegnek valamilyen oknál fogva megváltozik a gyógyszer- vagy az inzulinszükséglete (láz, hányás/hasmenés, fokozott fizikai igénybevétel, évszakváltozás, klimax).

Figyelni kell a gyógyszerkölcsönhatásokra is, éppen ezért, amennyiben más gyógyszert is kénytelen szedni, azt feltétlenül jelezze orvosának.