Mi okozza az úszófület?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 16.

Kisebb kihagyás után elkezdtem ismét úszni járni, és megint kezdődik az idegesítő fülfájás. Nem elviselhetetlen, de mégis mindig érzem. A legfurcsább, hogy amelyik fülemre éjjel ráfekszem, abban a fájdalom felerősödik. Lehetséges, hogy összefüggésben áll ez a gyakori úszással? B.Tekla, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész

A Fül-orr-gégeközpont orvosa.

www.fulorrgegekozpont.hu

Jó lehet a megérzése, mert a köznyelvben úszófülként ismert otitis externa kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek, és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Javaslom, hogy mielőbb forduljon orvoshoz, aki vizsgálat, és a hallójárat kitisztítása után rendszerint gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Amennyiben a fül váladékozása, illetve a hallójárat duzzanata oly nagymértékű, hogy az nem teszi lehetővé a fülcsepp bejutását, a szakorvos ismételt kezelések során átjárhatóvá teszi azt. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökkenése tapasztalható.

Mivel a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a fül bőrének felázása, ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával és óvatos rázással igyekezzünk azt mielőbb eltávolítani. Rendszeresen sportolóknak és érzékenyebbeknek, akik hajlamosak a hallójárat gyulladásra, érdemes egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót használni.

A betegség kialakulásának kockázatát növelik a sérülések is, ezért fültisztító pálcika helyett paraffinolajat vagy ahhoz hasonló speciális készítményt javaslok. Túl gyakran sem jó tisztítani a fület, a fülzsír ugyanis fontos védelmi funkciót tölt be.