Lecsukódó szemhéjak, gyengülő izmok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 17.

56 éves vagyok, talán még nem kell magam öregnek nevezni, mégis mintha az aggkor tüneteit érezném magamon. Az történik például, hogy beszélgetés közben is lecsukódik a szemhéjam, pedig nem vagyok álmos. Nehezen megy a rágás, meg kell evés közben pihennem, és egészében véve fáradt, gyenge vagyok. Mi történhetett velem? S. László, e-mail 

 

A szakértő válasza:

 

Dr. Kádár János

immunológus

Az Immunközpont főorvosa.

www.immunkozpont.hu

A tünetei elsőre a myasthenia gravis nevű autoimmun betegséget juttatják eszembe, melyek az izmok elgyengülését okozzák.
Az ember nem is gondol rá, hogy az alapvető napi feladataink végzése közben minden mozdulathoz több izom összehangolt működésére van szükség. A szemhéjak mozgatása mellett a rágás, nyelés, mosolygás, lépcsőzés vagy egy kézfogás is komoly izommunkának számít akkor, ha gyenge és fáradékony izmokkal kell végrehajtanunk. A myasthenia gravis esetén a legsúlyosabb, életveszélyes szövődmény, ha a betegség a légzéshez szükséges izmokat is érinti.

Mint az autoimmun betegségeknél általában, a myasthenia gravis esetében sem ismertek a kialakulás okai. Az autoimmun folyamatok lényege, hogy a beteg immunrendszere tévesen a saját szervezet ellen indít támadást, ez jelen esetben az idegek és az izmok közti üzenetek átadását szolgáló anyagot, az acetilkolint érinti. Az érintettek szervezete antitesteket kezd termelni az acetilkolin-receptorok ellen, az izmok összehúzódása emiatt nem működik tökéletesen.

Habár a betegség nem gyógyítható, úgynevezett kombinált immunmoduláló terápia segítségével jelentősen lehet csökkenteni a tüneteket, a betegek jó életminősége fenntartható. A terápia személyre szabott, beállítása hosszabb időt vesz igénybe.