Allergia fogszabályzótól

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 18.

Már kinőttem a fogszabályzós korból, 22 évesen szántam rá magam, hogy torlódó fogsoromat rendbe tetessem. Meg is kaptam a készüléket, de két hét elteltével apró sebek jelentek meg a számban, ég, csíp a nyelven. Rettegek, hogy a fogszabályzó okozza. Cs. Bianka, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Balogh Katalin

allergológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa.

www.allergiakozpont.hu

Fogszabályzó többféle anyagból is készülhet, de a legelterjedtebbek a fémkészülékek. A fémek azonban allergiás reakciót is okozhatnak. Ilyen esetben a tünetek rendszerint hetekkel a kezelés után jelentkeznek. Égő, csípő érzés a nyelven, sebek, fekélyszerű elváltozások, az ajkak kiszáradása, berepedezése is jelezheti az allergiát, melyet azonban nem minden esetben a fogszabályzó okoz; ilyen késői reakciót okozhat például a fogtöméshez használt anyag is. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk állapítani, allergiavizsgálatot szükséges végezni.

A fémallergia vizsgálata epicutan (rátevéses) teszttel történik. Ennek során a hát bőrére kamrás tapaszok segítségével felragasztják a vizsgálandó anyagokat, majd több alkalommal – egy, két, három nap és egy hét múlva is − leolvassák. Ha az adott területen bőrpír, kiütés jelentkezik, akkor fennáll az allergia, és az abból az anyagból készült fogszabályzó viselése nem javasolt.

Mivel a fogszabályozás meglehetősen időigényes folyamat, a készülék viselését is időbe telik megszokni, így érdemes az allergiavizsgálatot az egész procedúra megkezdése előtt elvégeztetnünk, különösen, ha fémektől, bizsuktól viszkető kiütések jelennek meg a bőrünkön. Erre gyermekek esetében is van lehetőség, allergia ugyanis bármilyen életkorban kialakulhat.