Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 19.

Még csak 34 éves vagyok, és az arcomon, kézfejemen egyre több májfoltot fedezek fel. Azt hittem, ez időskori probléma. Nagyon el vagyok keseredve. T. Valéria, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Tar Attila

endokrinológus

A Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.

www.endokrinkozpont.hu

A májfolt olyan pigmentfelhalmozódás, mely kisebb-nagyobb barna foltokat okoz jellemzően az arcon, kézfejen és a törzsön. Általában a fénynek kitett bőrfelületen jelenik meg, így kialakulásában nagy szerepe van az UV-sugárzásnak – akár életkortól függetlenül is.

A napfényen kívül májfoltot különböző hormonzavarok, bizonyos hormonális változások is okozhatnak. Ismert például a várandós nők bőrén kialakuló vagy a klimax idején megjelenő elváltozások.

Azonban nem csak természetes folyamatok, hanem egyes endokrin zavarok is kiválthatják a problémát, mivel vannak olyan állapotok, melyek esetén megnő a melanin szintje. Ilyen a magas prolaktinszint, a pajzsmirigy és a mellékvese betegségei, például az Addison-kór. Éppen ezért, ha valakinél megjelennek a májfoltok, érdemes ezen állapotokat kizárni.

Májfolt esetén nagyon fontos a megfelelő fényvédelem, mely a már kialakult foltok sötétedését is hivatott megakadályozni. Már kaphatók olyan speciális krémek és szérumok, melyek halványító hatással bírnak.

Ám amennyiben hormonális probléma okozza a panaszt, úgy első körben a hormonszintek normalizálása a fő feladat. Ha már egyszer kialakult a májfolt, nem lehet teljesen eltüntetni, ugyanakkor a háttérben zajló betegségek kezelését semmiképpen sem szabad elhanyagolni, mert egyéb tüneteket és súlyos szövődményeket is okozhatnak.