Izomlazítás gombnyomásra: a triggerpont-terápia titkai

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 31.

Kezdjük egy találós kérdéssel: sokaknak okoz fájdalmat, borsó nagyságú és az izomszövetben kell keresni, mi az? Bár a feladvány nagyon is összefügg az (izom)feszültség fokozásával, mi most mégsem csigázzuk tovább az olvasókat, és eláruljuk, hogy a feladvány a triggerpont volt.

Ferenczi Ágota írása

 

Triggerpontja szinte mindenkinek van, hiszen egy ismétlődő mozdulatsor, ülőmunka, tartós túlterhelés, egy nehezebb tárgy emelése, a stressz vagy a helytelen testtartás is okozhatja a kialakulását.

− A triggerpontok az izmokban található érzékeny feszültségpontok – magyarázza Varga Viola gyógytornász. – Nem összetévesztendők az izomgörccsel, mert a görcs az izom teljes hosszúságú megfeszülése, a triggerpont pedig egy bekeményedett csomó az izmon. A tenderpontokkal is gyakran összekeverik, holott azok lokálisan, míg a triggerpontok a test különböző területeire kisugározva okoznak fájdalmat.

A triggerpontok kézzel is jól kitapintható, borsószem nagyságú csomók, melyek testünk bármelyik pontján előfordulhatnak. A legtöbb embernél elsősorban a nagy igénybevételnek kitett izmokban − csípő, hát, váll, nyak − jelennek meg.

Ahhoz, hogy megértsük a triggerpontok működési elvét, képzeljük el, hogy az izom egy függőágy, amit kiakasztunk két fa közé. Ha a függőágy közepére kötünk egy csomót (ez lesz a triggerpont), a rögzítő kötél (az izom ina) túlfeszül, így befelé húzza a két fát is. Vagyis a csonton lévő tapadási pontot vagy magát a csontot mozdítja el.

Búcsú a fájdalomtól

A kezelést minden esetben alapos állapotfelmérés előzi meg, amelynek során a terapeuta megkeresi az adott probléma kiváltó okát, majd feltérképezi a kezelendő izmokat, szöveteket. Miután kitapogatta a csomókat, folyamatosan fenntartott erővel nyomást gyakorol rájuk. Erre utal a „trigger” szó is, amely angolul ravaszt, kioldógombot jelent, ugyanis ezeket a „kioldógombokat” megtalálva érhető el az izomban reflexes úton az ellazult állapot.

− A triggerpont megnyomása értelemszerűen fájdalmat vált ki, ami csupán átmeneti, és a csomók oldásakor megszűnik – folytatja szakértőnk. − A kezelés során arra kérjük a pácienseket, hogy értékeljék ezt a fájdalmat egy egytől tízig terjedő skálán. A csomó nyomása során jelentkező fájdalom nem lehet nagyobb hétnél, és nem tarthat tovább 60-90 másodpercnél. A fájdalom megszűnése azt jelzi, hogy az izom is lazul, majd ezután következik az adott izomszakasz nyújtása, simítása. A kezelés után érdemes otthoni korrekciós mozgásgyakorlatokat is végezni.

A triggerpont oldásának sikeressége függ attól, hogy milyen stádiumban van a csomó. Ha az elváltozás új keletű, már egy kezelés is eredményes lehet, ám az évek óta fennálló panaszokhoz több alkalomra van szükség.

 

További érdekes cikkekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!