Hogyan szedjük a gyógyszereket?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. november 7.

Csak bekapjuk, kortyolunk rá párat, és már kész is… vagy mégsem? Lássuk, milyen szempontokra érdemes figyelni gyógyszerszedés esetén.

Ne vágjuk ketté!

Ha a pirula dobozán a „retard” felirat olvasható, akkor tilos félbetörni vagy kettévágni – ez igaz a legtöbb drazséra és bevonattal ellátott gyógyszerre. Előbbieknél csak a bél bizonyos szakaszában szívódik fel a szer, utóbbiaknál pedig csak a védőbevonat leoldódása után szabad felszívódnia a hatóanyagnak. Ha ezeket eltörjük, mellékhatások jelentkezhetnek, például csökken a hatékonyságuk vagy túladagolás is előfordulhat.

 

Üljünk fel!

Sose vegyünk be gyógyszert fekve, még a nagybetegeket is legalább ültessük fel a bevétel idejére. Egyes esetekben, például a csontritkulás miatt szedett szereknél különösen fontos, hogy a beteg felüljön és miután ivott a pirulára,
egy kis ideig még maradjon is ülve – így a gyógyszer biztosan azonnal eléri a gyomrot és nem akad el félúton.

 

Vízzel öblítsük le!

A legjobb, ha vízzel vesszük be a pirulákat, a kávé, a tea, a tej vagy a szénsavas italok ugyanis gátolhatják a készítmény felszívódását. Ha ódzkodunk a keserű mellékíztől, készítsünk ki valamilyen kellemes ízű harapnivalót a pirula mellé – kivéve, ha ellenjavallt, hogy a gyógyszer beszedésével egy időben étkezzünk.

 

Ne egyszerre!

Még ha többféle gyógyszert kell is szednünk, az egyes pirulákat egyenként, elegendő folyadékkal kísérve vegyük be, sose egyszerre nyeljük le őket. Vízre nem csak a kényelmesebb bevétel érdekében van szükség, hanem az optimális hatás érdekében is, vagyis nem érdemes a gyógyszereket kísérő kortyokon spórolni.

 

Kövessük az utasítást!

Sem a rágó-, sem a szopogatós tablettákat nem ajánlott egészben lenyelni. Ha a rágótabletta túl kemény, a betegnek protézise van, vagy éppen nincs türelme elszopogatni a pirulát, inkább szóljunk az orvosunknak,  patikusunknak, hogy azonos hatóanyagú, de más típusú gyógyszert szeretnénk.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazin legújabb lapszámát!