Táplálkozással az ízületi gyulladás ellen

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 12.

„Nem számoltam vele, hogy 43 éves koromban ízületi gyulladásom lehet, de úgy néz ki, ezzel kell élnem. Folyton fáj valamim, a vállam, a térdem, a csípőm. Kopás nincs, csak ízületi gyulladás. Mit tehetnék, hogy elkerüljem a gyógyszerszedést?” L. Brigitta, e-mail

 

A szakértő válasza:

Szarka Dorottya

dietetikus

Az Életmód Orvosi Központ és a Prima Medica munkatársa.

www.eletmodorvosikozpont.hu

Nagyon fontos kérdést tett fel, ugyanis ha valaki ízületi gyulladással él, az orvosi kezelésen túl a táplálkozásával is befolyásolhatja az állapotát.

Alapelv, hogy érdemes magas antioxidáns-tartalmú élelmiszereket fogyasztani, nagy vonalakban a mediterrán diétát követni. Vagyis ajánlott a naponta többszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és a mindennapos húsfogyasztás háttérbe szorítása. A másik oldalról viszont vannak élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni.

Első a sorban a finomított cukor, ami a citokinek felszabadulását okozhatja, amelyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Ugyanígy kerülendők a telített zsírsavakban gazdag ételek, így a zsíros húsok, szalámik, szalonnák és kolbászfélék, a sajtok, a tejszín, a vaj és azzal készült kekszek, a leveles tészták, valamint a kókusz- és a pálmaolaj, mert ezek fenntartják a gyulladásos állapotot a zsírszövetekben. A fehér kenyérben, fehér rizsben, a chipsekben, a sós kekszekben található finomított szénhidrátokat az egészséges életmódban és csontritkulás esetén is érdemes visszaszorítani.

Időnként felreppenek bizony táplálkozási elképzelések az ízületi gyulladással kapcsolatban, amelyek azonban nem bizonyítottak. Egy dietetikus sokat segíthet önnek a személyre szabott étrend kialakításában.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!