Nők veszélyeztetett életkorban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 13.

„Ötvenkét éves vagyok, és a rettenetes hőhullámok mellett mostanában gyakran szorít a mellkasom, légszomjam van, szédülök és fáj a fejem. Ezt vajon mind a klimax okozza?” Sz.Nándorné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Vaskó Péter

kardiológus

A KardioKözpont szakorvosa.

A felsoroltak a szív- és érrendszeri betegségek tünetei, amire a változókor után a nőknek is jobban kell figyelni. Érdemes évente egy kivizsgáláson részt venni, mert a korábban védettebb nők ugyanolyan eséllyel néznek szembe a szív-érrendszeri betegségekkel, mint a férfiak.

Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtt a szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfalvédő, antioxidáns és lipidcsökkentő hatása elégtelenné válik, és a csontritkulás mellett felgyorsul az Alzheimer-kór, valamint az érelmeszesedés, ezzel összefüggésben pedig a további szív-érrendszeri betegségek kifejlődése is. Ráadásul ezek a betegségek nemcsak külön-külön, hanem egymással összefüggően, akár egymást előidézve is felléphetnek. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is megfigyelhető számos közös elem. Ilyen maga az életkor, azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is előidézheti a problémákat. Sőt a hőhullámok is kapcsolatba hozhatók a szív- és érrendszeri betegségekkel, ezek ugyanis egyfajta jelzői az érelmeszesedésnek. A kezeletlen érelmeszesedés pedig olyan komoly kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus, szívelégtelenség vagy stroke.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!