Köhögéssel üzen a tüdőnk

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 14.

„Nem ma kezdődtek a problémáim, de eddig nem törődtem a gyakori köhécseléssel. Mára azonban nem lehet nem észrevennem, hogy egyre fáradékonyabb vagyok, nehezemre esik felmenni második emeleti otthonunkba, és ha kicsit kilépek, hogy elérjem a buszt, légszomjam van, fulladok. A feleségem, aki folyton az internetet bújja, azt mondja, ezek akár a tüdőfibrózis jelei is lehetnek. Igaza lehet?” L. Vince, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Hidvégi Edit

tüdőgyógyász

A Tüdőközpont orvosa.

www.tudokozpont.hu

A leírtak valóban ráillenek a tüdőfibrózis tüneteire, ám hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak. A tüdő feladata, hogy a belélegzett levegőben lévő oxigént a véráramba juttassa, onnan pedig eltávolítsa a szén-dioxidot. Tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Ahogy a betegség halad előre, a rossz oxigénellátottság miatt az ajkak elkékülhetnek, de jellegzetes elváltozás az ujjak deformálódása, a körmök domborúvá válása is.

Mindenképpen indokolt panaszairól beszélni a háziorvosával, aki tüdőgyógyászatra fogja beutalni. Az orvosi vizsgálatok során a tüdő meghallgatása kezdetben tüdőgyulladás gyanúját vetheti fel, tüdőfibrózis esetén azonban a röntgenképen láthatóvá válik a fibrotikus-hálózatos rajzolat. A tüdő kapacitásának beszűküléséről árulkodó légzésfunkció mellett további vizsgálatok – CT felvétel, hörgőtükrözés és tüdőszöveti mintavétel − segítik a diagnózis meghatározását.

A tüdőfibrózis nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve szteroidkészítményekkel, az immunrendszer működését befolyásoló, úgynevezett immunszupresszív szerek adásával, és ha szükséges, életmódváltással a betegség lefolyása lelassítható, a tünetek enyhíthetők. Panaszok esetén már egy fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálat során is képet kaphatunk a tüdő állapotáról. Ezt a vizsgálatot javasolt tünetmentes esetben is évente elvégeztetni az életkoruk, munkakörülményeik, vagy életmódjuk, krónikus betegségük miatt rizikócsoportba tartozó személyeknek.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!