Gyakori sírás csecsemőkorban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. május 24.

„Az unokám egy hónapos, a védőnő szerint is szépen fejlődik. Az utóbbi egy hétben azonban nagyon keveset alszik és sokat sír. Nincs még kialakult napirendje, teljesen eltérő időpontokban alszik és eszik. Lehet, hogy emiatt is nyűgösebb?” Márta e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Balogh Ádám MsC PhD

gyermekgyógyász, allergiaspecialista

Fő szakterületei a csecsemő- és gyermekkori allergiás kórképek, a gyermekkori reflux és hozzátáplálási nehézségek okainak kivizsgálása és kezelése.

Általában a csecsemő 6 hetes korára alakul ki valamilyen alvás-evés napirend, ám ezután is lehetnek változások: például egy intenzív növekedési fázisban gyakrabban megéhezhet. A szakmai ajánlások mellett gyermekünk egyéni igényeit is érdemes figyelembe venni a napirend kialakítása során. Az alvás szintén nagyon egyéni lehet. Vannak kifejezetten jól alvó és nagy alvásigényű csecsemők, ők hosszabb alvást követően hosszabb ideig ébren lehetnek, míg más babák többször alszanak rövidebb ideig, így az álmosságot jelző nyűgösség náluk többször ismétlődhet, ezért is tűnhetnek ők sírósabbnak. A csecsemőkori sírásnak nagyon sok oka lehet: az időjárás-változások – szeles idő, frontok −, a fogzás, a teli pelenka vagy akár a nem megfelelő hőérzet. Betegségeket is jelezhet, leggyakrabban hasfájás, puffadás váltja ki, amelyek hátterében reflux, kólika, tejallergia is állhat. Ha bizonytalanok vagyunk a sírás okát illetően, forduljunk szakemberhez, és akkor is tegyünk így, ha a sírós csecsemő lázas, nehezen veszi a levegőt, bágyadt, étvágytalan. Gyakori bukások és/vagy hányás, hasmenés, véres széklet esetén is keressük fel a gyerekorvost, és akkor is tegyünk így, ha mindennap közel azonos időpontban sír, illetve ha a hasa puffadt, kemény.