Asztma vagy valami más?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. május 26.

„Körülbelül két hónapja köhécselek. Hol erősebben, hol meg csak úgy, mintha kaparná valami a torkomat. Ami különösen zavaró, hogy éjszakánként legalább egyszer rám tör egy szinte fullasztó köhögési roham. Azt is észrevettem, hogy nem bírom úgy a terhelést, mint korábban. Kétemeletnyi lépcsőzéstől már zihálok, kapkodom a levegőt. 41 éves vagyok, eddig semmi bajom nem volt. Lehetséges, hogy most lettem asztmás?” H. Viktorné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa

Elsősorban krónikus légzőszervi betegek (asztmás, szénanáthás, COPD-s páciensek) kivizsgálását, kezelését, gondozását végzi. Emellett foglalkozik akut légúti fertőzésekkel (hörghurut, tüdőgyulladás) és egyéb, ritkább tüdőgyógyászati betegségekkel (daganat, tbc, szarkoidózis, fibrózis stb.).

www.allergiakozpont.hu

Az elhúzódó köhögésnek, nehézlégzésnek a légúti fertőzéstől a kardiológiai problémákon és a refluxon át egészen a tüdő daganatos megbetegedéséig számos oka lehet, és valóban, az asztma lehetősége is fennáll. Az elhúzódó köhögés pontos kiváltó okát azért fontos mielőbb tisztázni, mert mindegyik betegség eltérő kezelést igényel, és az idejében megkezdett terápiával komolyabb szövődményeket előzhetünk meg.

Az asztma esetében is fennáll az esélye, hogy csak későn, a valódi asztmás roham bekövetkezésekor diagnosztizálják. Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, amely azonban nem egyik napról a másikra alakul ki. Korai tünete lehet, ha könnyen kifullad, és gyakran elsőként jelzi a betegséget a terhelésre jelentkező nehézlégzés, ingerköhögés is. Az éjszakai köhögőrohamok is lehetnek az asztma első jelei. Ugyanakkor elhúzódó köhögést és nehézlégzést okozhat például allergia miatti krónikus orrmelléküreg-gyulladás, a refluxbetegség, egy banális „megfázás”, légcső- és hörghurut, ami gyakran felső légúti fertőzéshez társul. Ugyanígy COPD és tüdődaganat is lehet a háttérben, főleg dohányosoknál. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphetnek a fenti panaszok. Mindezekből az következik, hogy mihamarabb keresse fel a háziorvosát, aki tudni fogja, milyen vizsgálatokra irányítsa önt.