A pajzsmirigy-alulműködés lelki tünetei

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 1.

„Jó ideje már nem vagyok a régi! Legendás jókedvem a múlté, és mintha kiürültek volna az energiaraktáraim. Bárhogy próbálom, nem tudom felrázni magam, figyelmetlen lettem. Merre keressem a bajok forrását?” S. Zsófia, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Békési Gábor PhD

a Budai Endokrinközpont endokrinológusa

Az alábbi panaszokkal fordulhatunk hozzá: pajzsmirigybetegségek, ritka endokrin korképek, pajzsmirigygöbök, phaeochromocytoma.

www.endokrinkozpont.hu

Lelki panaszokat nem csupán a stressz és a feszített tempó válthat ki. Meglehet, hogy betegség húzódik meg a háttérben, és igen gyakori, hogy ilyenkor a pajzsmirigy a gondok forrása. A szerv alulműködése esetén ugyanis lelassul az anyagcsere, megemelkedik a TSH-szint, emellett pedig lecsökken a T3/ T4 hormonok értéke. Hazánkban a pajzsmirigyproblémák igen gyakoriak, mivel közepesen jódhiányos területen élünk, így a következő lelki tünetek esetén érdemes endokrinológus szakemberhez fordulni.

 

Depresszió

Gyakori kísérője a pajzsmirigyzavaroknak, így az alulműködésnek is. Oka visszavezethető arra, hogy a kevés pajzsmirigyhormon miatt megnő a testsúly, de a zavar általános letargiát is okoz.

 

Aluszékonyság

Alulműködés esetén lassul az anyagcsere, vagyis lassabb lesz a kiválasztás, ezért csökken az energiatermelés is. Ennek köszönhetően a beteg fáradtnak érzi magát, aluszékonnyá válik.

 

Kimerültség

Ebben az esetben is a lelassult anyagcserefolyamatok tehetők felelőssé a tünetért, hiszen ha az elégtelen energiatermelés előbb vagy utóbb kimeríti a szervezetet.

 

Koncentrációs zavar

A pajzsmirigy-alulműködés okozta fáradékonyság koncentrációs zavarokat is kivált.

 

A pajzsmirigy-alulműködés kivizsgálását és kezelését endokrinológus szakember végzi. Az alulműködésből eredő csökkent hormonszintet hormonkészítményekkel lehet normalizálni, ezáltal a pajzsmirigyfunkciók helyreállnak.