A szívbetegek óvatosan fogyókúrázzanak!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 3.

„Öt évvel ezelőtt átéltem egy szívinfarktust, és még mindig csak 56 éves vagyok. Igaz, ami igaz, jó nagy súlyfeleslegem van. 105 kiló vagyok, de most elhatároztam, hogy leadok 25 kilót. Tudom, nem lehetetlen, mert nagy az akaraterőm. Arra lennék kíváncsi, van-e valami megkötés az én esetemben.” Zs. Árpád, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Vaskó Péter

a Budai Kardioközpont szakorvosa

Nagy gyakorlata van a kardiológiai betegségek – szívritmuszavarok, iszkémiás szívbetegség, szívinfarktus, szívelégtelenség, magas vérnyomás, érelmeszesedés − diagnosztizálásában, kezelésében, hosszú távú követésében.

www.kardiokozpont.hu

Jól teszi, hogy nem vág bele a fogyókúrába anélkül, hogy alaposan tájékozódna, a szívkoszorúér-betegek esetében ugyanis a drasztikus fogyókúrák és a visszahízások különösen veszélyesek lehetnek.

A New England Journal of Medicine című szaklap egyik cikkéből is az derül ki, hogy azoknak a szívkoszorúér-betegeknek, akik több éven keresztül átélték a jojóeffektust, jelentősebben megnőtt az esélyük a stroke-ra és a szívinfarktusra, mint azoknak, akiknek kisebb súlyváltozásuk volt.

A testsúlycsökkentés önmagában üdvözlendő mind az egészségeseknél, mind a kardiovaszkuláris betegséggel élőknél. Mindenképpen érdemes a felesleg leadására törekedni, de szívbetegként ezt fokozott óvatossággal kell tennie. A jojóeffektus mindenkit megvisel, hiszen a szervezetnek túl gyorsan, túl nagy változásokhoz kell alkalmazkodnia. Akiknek eleve nagyobb munkára van fogva a szíve, azoknál nyilvánvalóan még kockázatosabbak az ilyen drasztikus változások. Éppen ezért feltétlenül ajánlott önnek a fogyókúra előtt egy előzetes kardiológiai kivizsgálás és lehetőleg egy komplex életmódterv, amely kiterjed a táplálkozási tanácsadásra és a javasolt mozgásformákra.