Nem infarktus, csak reflux!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 9.

A refluxbetegség egyik legismertebb tünete a gyomorégés, viszont emellett számtalan egyéb panasz is utalhat a jelenlétére. Egy szűnni nem akaró torokfájás vagy a hirtelen fellépő mellkasi fájdalom is jelezhet vírusfertőzés vagy infarktus helyett refluxot.

Szabó Emese írása

 

A refluxról az emberek többségének a gyomorégés és a savas felböfögés jut eszébe, amit az okoz, hogy a gyomorszájnál a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ilyenkor égő, maró, lángolásszerű érzés jelentkezik, ami lehet akár egészen enyhe is. Az érintettek időnként azt érzik, mintha valami – akár étel, akár sav – elkezdene fölfelé jönni a gyomrukból, és marja a nyelőcsövüket. Gyakori az étkezés utáni diszkomfortérzés is, illetve az, hogy a betegek éhesnek érzik magukat, ám utólag mégsem úgy érzik, nem esett jól a lakoma. Ha a refluxszal nem foglalkoznak, akkor ezek a panaszok egyre erősebbek lesznek.

Orvoshoz, de milyenhez?

Refluxnál a gyomorsav csak a nyelőcső alsó harmadáig, a gyomorszáj környékéig juthat el, közvetlenül csak azt irritálja. A tüneteket a betegek időnként csak azért érzik a torkukban, mert a nyelési reflex úgy működik, hogy a torokban és a gyomorszájban lévő simaizomcsoport egyszerre húzódik le (ez része a nyelési mechanizmusnak), ha pedig a cső alulról irritálódik, gombócérzet jelentkezhet a torokban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a torok problémájáról lenne szó. A reflux kezelése gasztroenterológusi feladat, akkor sem tartozik a fül-orr-gégészethez, ha a panaszok a torokban jelentkeznek.

Mivel a tünetek láthatóan szerteágazóak, nem jellegzetesek, nagyon fontos tisztázni azt is, hogy valóban ez, vagy esetleg egyéb, akár súlyos betegség okozza-e a panaszokat. Az különösképp nem szerencsés, ha valaki nagy dózisban tartósan szed különböző készítményeket, mert ilyenkor káros mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezeknek a gyógyszerek egyes típusai okozhatnak például polipot a gyomorban, vagy tönkretehetik a bélflórát. Emellett csökkenthetik az emésztőrendszer fertőzésekkel szembeni természetes ellenállóképességét is. Emiatt van szükség arra, hogy a kezelés előtt megkeressék a reflux okát.

 

Kulcskérdés az életmód

A reflux sikeres kezelése alapvetően az életmódon, azon belül főképp az étrenden múlik. Figyelni kell például arra, hogy a legnagyobb étkezés ne a vacsora legyen: a kiadós esti étkezések helyett a korán elfogyasztott, könnyű fogások domináljanak.

– Refluxnál úgy kell elképzelni a gyomrot, mint egy rosszul bekötött zsákot, amiből, ha elfektetjük, biztosan kicsorog a tartalom. Ha csak félig vagy a harmadáig van megtöltve, akkor sokkal kevésbé történik ilyesmi – magyarázza dr. Harasta Edit gasztroenterológus. – Étkezés után érdemes 3-4 órát várni, és csak azt követően szabad nyugovóra térni, vízszintesbe helyezkedni. Fontos a testmozgás is, a teli gyomorral történő sportolást viszont kerülni kell. A hasizomgyakorlatokat, hajolgatással járó mozdulatokat is hanyagoljuk az étkezések után. Viszont ezen túlmenően a mozgás rengeteget segít, mert az izmok munkája mellett fokozza az emésztőrendszer működését is. Emellett csökkenti a stresszt, ami a reflux szempontjából szintén sokat számít. Ahogy a gasztroenterológus fogalmaz: egy túlsúlyos, fizikai aktivitást mellőző refluxos betegnél a sportolás és a testsúlycsökkentés csodát tehet, gyakorlatilag kiválthatja a gyógyszeres kezelést is.

 

Túl az adottságokon

Az anatómiai okok mellett az is okozhat refluxot – illetve növelheti a hajlamot –, ha valami lazítja a gyomorszáj izmait. A stressz mellett ilyen a dohányzás, de elősegítheti krónikus fertőzés is. Például a gyomorszáj gyulladását egy fennálló Helicobacter-fertőzés fokozhatja, felszámolása pedig segíthet abban, hogy a reflux tünetei is enyhüljenek. Ami pedig a dohányzást illeti: a nikotinnak olyan komoly hatása van, hogy akinek dohányzás miatt alakul ki refluxbetegsége, az a leszokás után nagy eséllyel búcsút inthet a kínzó tüneteknek is. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a simaizmokat a cigarettázásnál maga a nikotin lazítja, így az e-cigaretta is fokozza a hajlamot. Banális ok, de a folyamatos rágógumizás is eredményezhet refluxot. Ha ez a helyzet, akkor a rágózás abbahagyása is megszüntetheti a problémát. A kávé a benne lévő csersav miatt irritáló, ugyanúgy, ahogy a tea is. Ebből adódóan a megoldás magától értetődő, viszont nem feltétlenül a teljes elhagyást jelenti: aki a kávéról vagy a teáról nem akar lemondani, annak arra kell figyelnie, hogy azokon kívül a gyomorban mindig legyen valami, ami leköti a csersavat. Magyarán reflux esetén nem szabad éhgyomorra kávézni, hanem csak étkezést követően.