Váratlan vendégek a szülőszobán

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 15.

„Az oktatókórházban, ahol szülni fog a lányom, kiköthetik, hogy bemegy a medikus a szülésre, az esetleges császármetszésére? A lányomnak jogában áll-e ezt elutasítani (akár szóban, a helyszínen)? Az mennyire jogszerű, ha előre aláíratták vele, választási lehetőség nélkül, hogy beleegyezik a jelenlétükbe?” (Katalin, e-mail)

 

A betegjogi szakértő válasza:

Kórházas filmekben gyakran láthatjuk, hogy a műtőben egy egész sereg szakember dolgozik, pontosan összehangolt munkarend szerint egészítve ki egymás munkáját. Bizonyos komplikáltabb műtéteknél Magyarországon is előfordulhat, hogy egy egész csapatnyi egészségügyi dolgozó jelenléte szükséges, de joggal vetődhet fel a kérdés: mekkora lehet a beteg beleszólása abba, hogy hányan legyenek a műtőben? Különösen akkor érdekes ez, ha olyan bensőséges eseményről van szó, mint a szülés.

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő

A TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

Az oktatókórházak szerepe az egészségügyi ellátás nyújtásán túl az orvostanhallgatók képzése is. Ilyen intézményekben előfordulhat, hogy az orvost néhány medikus kíséri a viziten, vagy hogy az orvos amellett, hogy elvégez rajtunk egy beavatkozást, magyaráz a jelenlévő hallgatóknak.

A törvény szerint az ellátásban alapvetően csak azok vehetnek részt, akiknek a jelenléte feltétlenül szükséges. Ez a szabály garantálja a betegek magánszférájának védelmét. Előfordulhat azonban olyan eset, amikor mások jelenlétét is előírja a jogszabály. Extrém példa, de ha fogvatartottat gyógykezelnek, akkor rendőr vagy börtönőr (a büntetés-végrehajtás tagja) is jelen lehet.

Az oktatókórházak esetében azonban más az alaphelyzet: a törvénynek az a főszabálya, hogy engedélyezi a hallgatók jelenlétét. Ha tehát a beteg nem tiltakozik, a hallgatók jelen lehetnek az ellátás során. Joga van ugyanakkor azt kérni, hogy csak az legyen jelen az ellátás során, akinek feltétlenül szükséges.

A törvény nem írja elő, hogy a hallgatók jelenléte elleni tiltakozásnak milyen formában kell megtörténnie. Ezt lehet előzetesen jelezni, sőt előfordulhat, hogy az intézmény előre, írásban tájékoztat, és ekkor egyúttal lehetőséget ad a tiltakozásra is. Mivel a törvényi főszabály az, hogy a hallgatók jelen lehetnek, ezért beleegyezést nem kell kérni – viszont erről a tényről előzetesen tájékoztatni kell és meg kell adni a lehetőséget a tiltakozásra.

Álláspontom szerint még akkor is figyelembe kell venni a várandós nő tiltakozását, ha csak a szülőszobában szembesül azzal, hogy ott nem csak azok vannak jelen, akiknek kifejezetten szükséges. El lehet tehát érni, hogy a hallgatók ne legyenek jelen a szülésnél az oktatókórházban.