Extra vizsgálatok a terhesség alatt

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 19.

„34 évesen várom az első babámat, és bár még csak a hatodik hétben járok, máris szorongok, és tele vagyok kérdésekkel. Nagyon fogok vigyázni magunkra, ám túlizgulni sem akarom a babavárás hónapjait. A kérdésem, hogy milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetnem a kötelezőkön felül?” M. Debora, e-mail

 

A szakértő válasza:

Ha a várandóssága alatt minden kötelező rutinvizsgálatra elmegy, akkor máris nagyon sokat tett a születendő gyermeke egészségéért.

Dr. Zsirai László

szülész-nőgyógyász

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szülész-nőgyógyásza.

Fő szakterülete a terhességi komplikációk kezelése és a terhességi ultrahangos vizsgálatok. Emellett természetesen a rutin szülészeti és nőgyógyászati betegségekkel is foglalkozik.

www.gendiagnosztika.hu

A kötelező vizsgálatok egy részét az ezekre specializálódott intézményekben is elvégeztetheti. A magzati kromoszómarendellenességek szűrésére az állami terhesgondozásban csak egy ultrahangvizsgálatra van lehetőség, ám ezt máshol ki lehet egészíteni például egy kombinált teszttel, aminek a szűrési hatékonysága jóval nagyobb. Fontos, hogy ezt a tesztet olyan felkészült és gyakorlott csapat végezze, amelynek tagjai a legapróbb eltérésre is odafigyelnek.

Ehhez kellő szakértelemmel és képzettséggel rendelkező ultrahangos orvos és laboros szakemberek szükségesek, akik a véreredményt szakszerűen ki tudják értékelni. Ilyen körülmények között a Down-kor-szűrés hatékonysága már megközelíti a 95 százalékot, szemben a rutin ultrahangszűréssel, ami a legjobb esetben is csupán 70 százalékban ad megbízható eredményt.

Aki nem elégszik meg ezzel a pontossággal, vagy akinek a lelete eltérést mutatott, annak további vizsgálatokra is lehetősége van, amelyek még a kombinált tesztnél is megbízhatóbbak. Ezek az úgynevezett NIP-tesztek (nem invazív prenatális tesztek), amelyek azonban költségesek.

Emellett a terhesgondozás kiegészítéseként laborvizsgálatokat is lehet kérni, amelyek nem a rutin részei. Ezeket érdemes a kezelőorvossal is megbeszélni, mert a túl sok szűrővizsgálat sokszor felesleges, és szükségtelen aggodalmat kelthet a páciensben és kezelőorvosban.