Miért nem kaphatnak mézet a csecsemők?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 20.

„Sok szó esik a méz jótékony hatásairól. Azt olvastam, hogy közel hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír, nem beszélve a baktériumölő tulajdonságáról. Ennek tükrében nem fér a fejembe, miért mondta a védőnőnk, hogy a nyolc hónapos kisbabámnak nem ízesíthetem az ételét mézzel.” B-né S. Klára, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Polgár Marianne

gyermek-gasztroenterológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa. Közelebbi szakterületei a táplálékallergia és -intolarencia, a cöliákia és egyéb gluténérzékenység, a gyomor-bélrendszeri, emésztési és táplálkozási panaszok kivizsgálása, gyógyítása csecsemő-, gyermek- és felnőttkorban.

www.allergiakozpont.hu

Helyesen óvja a védőnő önöket a méztől. Ennek az az oka, hogy a mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű súlyos ételmérgezés okozója. Az izomgörcsökért és izombénulásért felelős baktériumot a földes szennyeződéstől nehezen megtisztítható zöldségek és a szakszerűtlenül tartósított háztáji füstölt húsok is tartalmazhatják.

A kisgyermekek – éretlen bélflórájuk miatt – különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. Ha a Clostridium botulinum nevű kórokozók a szervezetükbe jutnak, elszaporodnak a bélben, és erős méreganyagot termelnek. Ez a bélnyálkahártyán át a szervezetbe jut, és kiváltja a már említett súlyos tüneteket.

Az immunrendszer érése miatt a szakemberek csak egyéves kor után javasolják a méz bevezetését a kicsik étrendjébe. Ennél kisebb kisgyermekeknek ne adjunk mézet tartalmazó ételeket és italokat. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszeripar által előállított termékek, ugyanis a megfelelő nyomáson és a megadott ideig, 120 fokon történő hőkezelés hatására a Clostridium baktériumok elpusztulnak.