Élet a sztent beültetése után

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 21.

„Két hónappal ezelőtt sztentet ültettek be a szívkoszorúerembe. Túl vagyok azon a lelki megrázkódtatáson, hogy műtét nélkül talán már nem is élnék, és testileg is felépültem. Aggaszt viszont, hogy vajon ezentúl betegként fogom élni a mindennapjaimat? Bár az orvosom biztat, hogy erről nincs szó, kíváncsi lennék, mennyire kell kímélni magam a jövőben?” H. Miklós, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Sztancsik Ilona

aneszteziológus, intenzív terapeuta, a KardioKözpont kardiológusa

Meggyőződése, hogy az egészség megőrzéséhez és a betegségek kezeléséhez jelentősen hozzájárul a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Specializációihoz tartozik a terheléses EKG- és az ergospirometriás felmérés, a magasvérnyomás-betegség, illetve a szívritmuszavarok kezelése.

www.kardiokozpont.hu

A sztent beültetése után elsődleges jelentőségű az orvos által elrendelt gyógyszerek szedése, valamint a rendszeres kardiológiai kontroll. A koszorúér-betegség utánkövetésének része a nagylabor-vizsgálat, a szívultrahang, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, a boka-kar index (BKI) mérése, a nyugalmi és − szükség esetén − a terheléses EKG-vizsgálat.

Ha ezek a vizsgálatok mindent rendben találnak, nem kell nagybetegként tekinteni önmagunkra. Gondoljuk inkább azt, hogy új esélyt kaptunk, és egészségesen élhetünk a továbbiakban. Aki addig rendszeresen mozgott, az − kardiológus útmutatásával − ezután is tegyen így, aki pedig nem, az alakítson ki egy új, sportosabb, egészségesebb életmódot, ideális esetben életmód orvos segítségével. A cél, hogy megelőzzük az újabb plakk kialakulását, ezért hagyjuk abba a dohányzást, figyeljünk oda a kiegyensúlyozott étrendre (optimális a mediterrán vagy a DASH-diéta), sajátítsunk el stresszoldó technikákat, és ha szükséges, normalizáljuk a testsúlyt.

Már a sztent beültetése után is érdemes lassú sétákat tenni: az első héten még csak napi hatszor 3-5 percet, majd 6-7 hét alatt feltornázhatjuk a mozgást napi egy órára. Aki korábban is aktív életet élt, annak gyorsabban is mehet a visszatérés, de minden alkalommal tesztelni kell magunkon, hogyan hatnak együttesen a gyógyszerek és a fizikai aktivitás.