Meg fogok kopaszodni?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 22.

„Kétségbeejtően hullik a hajam. Reggelente fél marék hajat szedek ki a fésűből, a hajmosáskor elvesztett hajszálak mennyisége pedig még ennél is nagyobb. Úgy veszem észre, hogy hátul, a tarkótájon erőteljesebb a hajszálak fogyása, mint más területeken. Mi lehet a baj, mit tehetnék?” G. Annamari, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Kádár János

immunológus, az Immunközpont főorvosa

Fő szakterülete az ismeretlen eredetű láz vagy hőemelkedés, a rossz közérzet, a fáradékonyság, az elhúzódó fertőző betegségek, a gyulladásos folyamatok diagnosztizálása, kezelése. Olyan belgyógyászati megbetegedésekkel foglalkozik, amelyeknek elsősorban fertőző vagy immunológiai (autoimmun) okuk van.

www.immunkozpont.hu

Ha a hajszálak elvesztésének ütemével egyenes arányban nem nőnek újabbak, a haj megritkul. A háttérben – a hormonális problémák mellett – állhat vitamin-, ásványianyag-hiány és gombás fertőzés is. Stressz hatására is bekövetkezhet hirtelen hajvesztés, amely az egész fejbőr területét érintheti.

A foltokban kialakuló hajhullásnak immunológiai szempontból van jelentősége, ez esetben komplex kivizsgálás szükséges a panaszokat okozó eltérések felderítésére. A foltos hajhullás (alopecia areata) korra és nemre való tekintet nélkül bárkinél jelentkezhet, és érintheti a szemöldök, a bajusz, illetve a szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti. Az alopecia areata autoimmun betegség, melynek lényege, hogy a hajtüszők sejtjeit az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja és megtámadja. Egyáltalán nem biztos, hogy önnél ez a probléma, de mindenképpen vizsgálni kell, hogy fennáll-e gyulladásos folyamat vagy allergiás eredet, és azt is, hogy milyen egyéb okok merülhetnek fel. Sokszor a kiváltó okot nem sikerül felderíteni, és nem marad más, mint a helyi, lokális immunológiai gátlás; létezik olyan szer, amely nem érinti az egész szervezetet, nincs szisztémás hatása, az alkalmazás helyén mégis hatásos koncentráció alakítható ki. Az egész szervezetre ható immunszuppresszióval is lehet próbálkozni (egyéb szisztémás betegség hiányában), de csak igen indokolt esetekben.