3+1 jel, hogy nem elég az ösztrogén

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 28.

Pajzsmirigybetegség, petefészekciszta, PCOS vagy éppen a (korai) változókorba lépés is állhat az ösztrogén csökkenésének hátterében. Az alábbi tünetekből sejthető, hogy felborult a női nemi hormonok kényes egyensúlya.

Kiszárad a bőrünk

Az idő előrehaladtával folyamatosan csökken bőrünk nedvességmegtartó képessége, amin csak tovább ront, ha az ösztrogénszintünk is alacsony. A kínzó bőrszárazság mellett ilyenkor  a szemeinket is száraznak, viszketőnek érezhetjük, ennek hátterében szintén a nem elegendő ösztrogén áll, aminek hatására a könnytermelődés is visszaesik.

 

Elmarad a menstruációnk

A leggyakoribb tünet, hogy a havi vérzés a szokásosnál sokkal gyengébb lesz, vagy akár teljesen el is marad. Ennek oka, hogy az ösztrogén hiányában a méhnyálkahártya nem vastagodik meg eléggé ahhoz, hogy normál menstruáció jelentkezzen.

 

Csökken a libidónk

Az ösztrogén és a szerotonin (boldogsághormon) termelődése összefüggésben áll, ha előbbiből kevesebb termelődik a szervezetünkben, az a hangulatunkra, ezzel együtt a nemi vágyunkra is rossz hatással van. Minél alacsonyabb az ösztrogénszintünk, annál kevésbé kívánjuk a szexet – ráadásul a csökkent ösztrogéntermelés miatt jelentkező hüvelyszárazság miatt a közösülés is fájdalmassá válhat, emiatt még kevésbé érezhetünk kedvet az összebújáshoz.

 

Rosszul alszunk

A pihentető alvásért felelős melatonin hormon termelődése is függ az ösztrogénszintünktől, ezért ha nincs belőle elég, az felboríthatja az alvás-ébrenlét ciklust. Ilyenkor nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat, egész nap fáradtság gyötör, éjszaka mégis rosszul alszunk, és napról napra kimerültebben ébredünk.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!