Mit kezdjünk a sérvvel?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 29.

Mint minden erődítménynek, a hasfalnak is vannak gyenge pontjai, amelyek kevésbé bírják a terhelést. Éppen ezért már egy túlzott erőkifejtés vagy egy tartós köhögés is elegendő a sérv kialakulásához.

Balányi Klári írása

 

A sérv leggyakrabban a hasfalon alakul ki: az egyébként zárt, tartó szövetben lyuk keletkezik, amin keresztül a mögötte levő lágyrészek kitüremkednek. A kiváltó okok között megtaláljuk a hasizom huzamos túlterhelését, a krónikus székrekedést, a tartós köhögést és a túlzott erőkifejtést.

 

Több fajtája van

Attól függően, hogy hol keletkezik a nyílás, köldök-, lágyék-, comb-, rekeszizom- és hasfali sérvről beszélünk. Egyes típusok életkorhoz és nemhez kapcsolódó jellegzetességeket is mutatnak.

A leggyengébb láncszem a férfiak esetében a lágyékcsatorna, amelyen keresztül az ondóvezeték, az erek és az idegek futnak a herékhez. Születéskor a fiúgyermekek akár negyven százalékánál is nyitott a hashártya a herezacskó felé, és átlagosan minden századik fiúcsecsemőnél elmarad a záródás, így a baba veleszületett lágyéksérvvel jön a világra. Az életkor előrehaladtával – különösen az ötven feletti férfiaknál – meredeken emelkedik a lágyéksérv előfordulása, de ezt már szerzett formának hívjuk.

– Nőknél a terhesség alatt megnövekedett nyomás teszi ki a hasfalat komoly szakítópróbának: többszörös terhességet követően – vagy elhízás miatt mindkét nemnél – a köldök gyűrűjében alakulhat ki sérv – folytatja szakértőnk. – Ugyanakkor a köldöksérv is lehet veleszületett betegség: a köldöknél levő egy-két centis, kis kúp alakú kiemelkedés alatt levő nyílás spontán is begyógyulhat az első hónapokban, de ha ez elmarad, akkor azt már sérvnek tekintjük. Hegsérv akkor alakul ki, ha egy korábbi hasi műtét hege mellett beszakad a hasfal; a sérv kialakulását elősegítő túlsúly jelentősen növeli ennek a valószínűségét is.

 

Nem gyógyul meg magától

A kezdetben kicsi kidudorodás visszanyomható, fekvő helyzetben akár magától is visszahúzódhat, és talán panaszt sem okoz. A sérvkötő tartós használata inkább ártalmas, mert az alatta levő szövetek ellanyhulnak, és ezzel romlanak egy későbbi műtét feltételei.

Ha a sérv kialakulását elősegítő tényezők továbbra is fennállnak, várhatóan egyre erőteljesebb lesz a kitüremkedés, és könnyen előfordulhat, hogy a sérvkapun kilépő lágyrészek (pl. a bél egy szakasza) kizáródnak, átjárhatóságuk elégtelen lesz. Hosszabb idő elteltével a bélfal is átszakadhat, és ha a béltartalom a szabad hasüregbe kerül, akkor életveszélyes hashártyagyulladást okoz. A felnőtteknél a kialakult sérvkapu nem záródik be magától, ezért nem érdemes arra várni, hogy a sérv visszafejlődik. Érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, mert kizáródás esetén már sürgősségi eset áll fenn, és azonnali műtétre van szükség.

 

Műtéttel orvosolható

– Ezzel szemben az időben és tervezetten (elektív) elvégzett sebészeti kezelés rutineljárásnak számít. A műtét során a sérvtartalmat (a kitüremkedett szöveteket) visszahelyezzük a hasüregbe, a sérvkapu megszüntetésével zárjuk a hasfalat – mondja Regőczi doktor. – Lágyéksérvnél vagy bizonyos, kisebb hasfali sérveknél a laparoszkópos műtét jelenti a legkisebb terhelést a szervezetnek. Ilyenkor ugyanis kis bemetszéseken keresztül történik a beavatkozás, ami csak minimális fájdalommal és fertőzésveszéllyel jár, így a beteg gyorsan visszatérhet a szokásos életviteléhez.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!