A melegfront fokozottan megviseli a légúti betegeket

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 9.

„Csaknem egy évtizede tudok róla, hogy COPD-betegségem van. A köhögési rohamokkal és a fáradékonysággal már megtanultam együtt élni, de a tavasz és a nyár a frontokkal és a párás, esős napokkal nagyon megvisel. Hogyan csökkenthetném a kellemetlenségeket?” D. Katalin, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa

Közelebbi szakterülete az asztma, a COPD, a légúti allergia, a tüdőgyulladás, valamint a krónikus köhögés gyógyítása.

www.tudokozpont.hu

Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek gyakran számolnak be a tüneteik rosszabbodásáról az időjárási változásokkal összefüggésben. A szeles időjárás és a túlzottan párás levegő egyaránt kedvezőtlen hatással lehet az alapbetegségre.

Magas pollenkoncentrációt mutató napokon vagy erősebb légszennyezettség mellett szintén erősödhetnek a légúti panaszok. Szeles időben a pollenszám különösen magas lehet, így az allergiás légúti betegségekben szenvedők tünetei fokozódhatnak.

A COPDS-s betegek már a front érkezését is megérzik. A krónikus légúti obstrukcióban szenvedő betegekre a túl hideg és a meleg, párás levegő egyaránt kedvezőtlenül hat, csakúgy, mint a nedves légtömegek beáramlása. Az érintettek gyakran már a front érkezése előtt beszámolnak a tüneteik rosszabbodásáról.

A krónikus légúti betegséggel élőknek fontos tudni, hogy a tüneteik az időjárási változások hatására is változhatnak. Mivel egyénenként eltérő panaszok jelentkezhetnek, javasolt tüneti naplót vezetni, és abba az alábbi megfigyeléseket feljegyezni:

  • az adott napon végzett fizikai aktivitás,
  • esetleges lelki megterhelés,
  • étkezési szokások,
  • időjárási változások.

Ezek összehasonlítása segít a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításában, illetve szükség esetén a módosításában is, melynek köszönhetően a későbbiekben kivédhető a hirtelen állapotromlás.